2024. június 25. kedd Vilmos
Tiltakoznak a gazdák: traktorokkal vonultak az utcára

Tiltakoznak a gazdák: traktorokkal vonultak az utcára

agrarszektor.hu
Újra az utcára vonultak a szerb gazdák, hiába invitálta őket közleményben a szerb Mezőgazdasági Minisztérium az utolsó pillanatban is tárgyalásokra. A termelők az előrehozott választások kampányidőszakában akarnak követeléseiknek érvényt szerezni, Alekszander Vucic elnöknek tehát hamar döntenie kell a követelések kielégítéséről, ha nem akarja végképp maga ellen fordítani a gazdákat.

Megtartották hétfőn a tiltakozó megmozdulásaikat, és országszerte felvonultak munkagépeikkel, sőt helyenként az utakat is lezárták a szerb mezőgazdasági termelők, hiába invitálta őket tárgyalásokra a Mezőgazdasági Minisztérium. A gazdák elmondása szerint kilátástalan helyzetük miatt választották a tiltakozásnak ezt a formáját, ami múltkor is bevált. Azt üzenték a minisztériumnak, hogy először teljesítsék a követeléseiket, utána tárgyalóasztalhoz ülhetnek - írja a vg.hu.

A gazdák bejelentették demonstrációikat a Belügyminisztériumnál, aztán Szabadkán a Nagyfény felé vezető utat zárták el, de a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket az útzár idején is átengedték. A gazdák azt kérik, hogy hasonló bánásmódban részesüljenek, mint a fejlett országokban tevékenykedő társaik. A Földműves Egyesületek Szövetsége a legfőbb szervezője a megmozdulásoknak. Az ernyőszervezet majdnem egységesen döntött az utcai demonstrációk megtartása mellett, hogy érvényt próbáljanak szerezni követeléseiknek.

A 2024-es költségvetésre vonatkozó követeléseik között szerepel, hogy hektáronkénti 35 ezer dináros (112,7 ezer forint) támogatást március 31-ig kifizessék. Emellett 19 dináros (61 forint) tejprémiumot szeretnének literenként, valamint egy százalék kamatozású, támogatott hitellehetőséget az év bármely időszakában - állami garanciával. Szarvasmarhánként 40 ezer dináros (119 ezer forint) támogatást követelnek, és a tejelő tehenek felnevelésére pedig 100 ezer dináros (322 ezer forint) juttatást. A mezőgazdasági nyugdíjbiztosításról szóló cikkelyek megváltoztatását is szeretnék elérni, illetve, a meglévő tartozások kapcsán felmerülő kérdések megoldását is.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANA-MPA/Aposztolisz Domalisz

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?