2024. április 25. csütörtök Márk
Egyre több magyar gazda lépi ezt meg: tudhatnak valamit?

Egyre több magyar gazda lépi ezt meg: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
A hatékonyság további javításával európa élvonalába kerülhet a hazai agrárium. A folyamatos fejlesztések eredményeként a mezőgazdaság egy hektárra vetítve 2021-ben folyó áron 169 százalékkal több új értéket termelt meg, mint 2010-ben - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden Makón, a Galamb József Mezőgazdasági Technikumban.

Farkas Sándor a magyarországi, romániai és szerbiai közép- és felsőoktatási intézmények együttműködésével zajló képzési projektet bemutató konferencián elmondta, hogy ez az eredmény a második legjobbnak számít az Európai Unióban, csak Írország előzi meg Magyarországot. Már ma is vannak Magyarországon olyan gazdaságok, amelyek technológiai színvonalukat tekintve felveszik a versenyt a nyugat-európai élmezőnnyel - közölte a politikus. Farkas Sándor úgy fogalmazott:

Kizárólag a digitális megoldások segítségével lehetséges növelni a termelés hatékonyságát és közben figyelemmel lenni a környezeti terhelés csökkentésére, valamint az erőforrások észszerű felhasználására. Ezért született meg már 2019-ben a digitális agrárstratégia, amely négy alappillére: a digitális kompetenciák fejlesztése, a digitális "agrár-rezsicsökkentés", az innovációs környezet fejlesztése, illetve a gazdálkodók digitális átállásának támogatása - közölte a politikus.

A Vidékfejlesztési program digitális átállását és a precíziós fejlesztéseket támogató pályázatain 2634 pozitívan elbírált kérelemre 192,33 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Az eddig kifizetett 119 milliárd forintból pedig 6 ezer modern traktort, 5200 precíziós munkavégzésre alkalmas munkagépet és csaknem 1300 kombájnt tudtak a gazdálkodók megvenni - ismertette az eredményeket az államtitkár.

A kertészeti ágazatról szólva Farkas Sándor kifejtette, a már lezárult és a még folyamatban lévő pályázati támogatásokkal mintegy 1,5 millió négyzetméternyi új üvegházi és 900 ezer négyzetméternyi új fóliaborítású termesztő felülettel lesz gazdagabb az ország és 5 ezer hektáron új gyümölcstermő ültetvény létesülhet. Mint mondta, a kertészet köztudottan nagy munkaerő-igényű ágazat, a felmerülő munkaerőhiányra pedig a gépesítés, a robotika, az automatizálás terjedése és a precíziós gazdálkodás jelentheti a megoldást. A Vidékfejlesztési programban 20 ezer eszközzel - betakarító- és erőgéppel, valamint traktorral - bővülhet a géppark országszerte.

Az államtitkár hangsúlyozta a szakmai utánpótlás megteremtésének fontosságát. Szavai szerint a feladat nem egyszerű, hiszen a technológia gyors ütemű változása soha nem tapasztalt kihívásokat támaszt a szakképzési intézmények elé. Éppen ezért a magyar kormány olyan - együttműködésen és tudásmegosztáson alapuló - szakképzési rendszert dolgozott ki, amely a biztos szakmai alaptudásra és a foglalkoztatók által elvárt kompetenciákra épül. Ilyen az a magyarországi, romániai és szerbiai közép- és felsőoktatási intézmények együttműködésével zajló Erasmus+ projekt is, amely célja a munkaerőpiac szereplőinek bevonásával olyan a növényházak automatizálásáról és távvezérléséről szóló magas színvonalú, hiánypótló tananyagok létrehozása, amelyekkel a diákok is a legújabb technológiák alkalmazásához szükséges tudás birtokába juthatnak - közölte a politikus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!