2024. június 25. kedd Vilmos
Ez elképesztő: így csökkenthetik jelentősen a kiadásaikat az élelmes gazdák

Ez elképesztő: így csökkenthetik jelentősen a kiadásaikat az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt években világszerte jelentősen megemelkedtek a mezőgazdasági ágazat szereplőinek költségei, előbb a koronavírus-járvány, majd pedig az orosz-ukrán háború hatására. Az Egyesült Államokban az inputköltségek az ellátási láncokat érő sokkhatások miatt 80-250%-kal emelkedtek a mondott időszakban, a növénytermesztés költségei pedig rekordmagasságba emelkedtek 2022-ben. A szakértők szerint azonban a mesterséges intelligencia és a precíziós technológiák segítségével nemcsak az USA-ban, de globálisan is nagymértékben csökkenthetők lennének a termelési költségek.

Az Arkinvest kutatása szerint a mesterséges intelligencia (AI) és a precíziós mezőgazdaság (Ag) világszerte több mint 22%-kal csökkentheti az éves mezőgazdasági működési költségeket. Az AGCO Corporation, a CNH Industrial, a Deere & Company és a Komatsu vállalatok - mások mellett - számos innovatív megoldást hoznak létre a mezőgazdasági termelékenység növelése érdekében - olvasható a Future Farming oldalán. Tavaly a John Deere bejelentette, hogy 2030-ra teljesen autonóm kukorica- és szójatermesztési rendszert kíván bevezetni, az autonóm traktorral kezdve. Egy felmérés szerint a vállalat precíziós mezőgazdasági eszközei a jövőben fontos szerepet fognak játszani a gazdaságok termelékenységének növelésében.

Hogyan lehet csökkenteni a mezőgazdasági költségeket?

A szakértők szerint a legfrissebb újításokat magukban foglaló permetezőgépek és vetőgépek, valamint az autonóm technológia kombinációja számos mezőgazdasági költséget csökkenthet. A számítások szerint a növénytermesztés során felhasztnált vetőmagok, műtrágyák és vegyszerek mennyisége közel 27%-kal csökkenhet, amely csökkenés nagyrészt a starter műtrágyák 60%-os csökkenéséből fakadhat, ugyanis ezek adják a működési költségek csaknem 3%-át. További jelentős költségmérséklés lehet a gyomirtószerek 67-80%-os csökkenése, amely a működési költségek körülbelül 12%-át teszi ki. Emellett, mivel az autonóm technológia átveszi az emberektől a szántóföldi munkát, a becslések szerint a munkaerőköltségek, amelyek a működési költségek majdnem 8%-át teszik ki, akár 85%-kal is csökkenhetnek. Végezetül a kutatások szerint a megelőző karbantartás és a hatékonyabb szántóföldi átjárások további közel 20%-kal csökkenthetik az üzemanyag-, kenőanyag-, villamosenergia- és javítási költségeket. A mesterséges intelligencia és a precíziós technológia kombinációja az alábbiakban bemutatottak szerint hektáronként 26%-kal csökkentheti a kukorica, valamint 31-31%-kal a szója és a búza termesztésének működési költségeit az Egyesült Államokban.

A technológiák globális elfogadottsága jelentős költségcsökkentő tényező lehet

Az ARK becslései szerint globálisan a gazdaságok 75-80%-a fogja ezeket a megoldásokat bevezetni. Az eltérő elfogadási arányok olyan tényezőkön alapulnak, mint a gazdaság mérete, a kapcsolódási lehetőségek és a kulturális különbségek. Ahogy a mezőgazdasági vállalatok kihasználják a különböző technológiákat, és a használat alapú üzleti modellek felé mozdulnak el - ezzel csökkentve az előzetes tőkeköltségeket és lehetővé téve a hektáronkénti díjakat -, arra lehet következtetni, hogy ha a gazdaságok 75%-a alkalmazná ezeket, úgy a mezőgazdasági üzemek működési költségei világszerte 22%-kal csökkenhetnének.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?