Fontos változások léptek életbe a gazdálkodási naplóval kapcsolatban

Fontos változások léptek életbe a gazdálkodási naplóval kapcsolatban

agrarszektor.hu
2023. április 20-án hatályba léptek a 2023. évi egységes kérelmek benyújtásához kapcsolódó jogszabályok, amelyek kimondják, hogy az idei évben a gazdálkodási naplót (a továbbiakban: GN) elektronikusan és papír alapon is vezethetik a gazdálkodók a támogatások igénylésének feltételeként. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefoglalta az egyes fontosabb tudnivalókat az eGN használatát illetően.

2023. április 20-án hatályba léptek a 2023. évi egységes kérelmek benyújtásához kapcsolódó jogszabályok, amelyek kimondják, hogy 2023-ban a gazdálkodási naplót (a továbbiakban: GN) elektronikusan és papír alapon is vezethetik a gazdálkodók a támogatások igénylésének feltételeként - olvasható a NAK oldalán. A GN-re vonatkozó általános szabályokat a 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet (a továbbiakban: EK rendelet) 26. §-a tartalmazza, amelyek közül az alábbiak kiemelten fontosak:

  • A mezőgazdasági termelő a gazdálkodási naplót jogszabályban vagy pályázati felhívásban meghatározottak szerint elektronikusan vagy papíralapon vezeti.
  • Ha jogszabály vagy pályázati felhívás eltérően nem rendelkezik, a gazdálkodási napló vezetését az egységes kérelem benyújtásától, de legkésőbb az egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig (június 09.) meg kell kezdeni, és azt a tárgyév egésze vonatkozásában kell vezetni.
  • A gazdálkodási napló adattartalmát a Kincstár és a végrehajtásban közreműködő szerv a mezőgazdasági támogatási eljárásban a támogatási feltételek ellenőrzésére használhatja fel.

Az Agrárminiszter által jóváhagyott nyomtatható GN kitöltési segédlete és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 1/2023. Nébih eGN hirdetménye is tartalmazza, hogy a Nébih által közzétett formanyomtatvány vagy a formanyomtatvánnyal megegyező adattartalmú dokumentum kinyomtatva, kézzel vagy számítógépen - Excel formátumban - történő vezetése egyaránt papír alapú vezetésnek minősül, így vonatkozik rá az utólagos online rendszerbe való feltöltési kötelezettség.

A Nébih az eGN vezetésére kötelezett gazdálkodók számára feltöltötte és 2023. július 31-én élesítette a rendszerben a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén, az Egységes Kérelemben (EK) rögzített területi adatokat. A gazdálkodóknak tehát nem kell a MÁK-nál korábban már megadott adatokat az eGN rendszerbe is egyedileg felvinniük, a tömeges áttöltés funkciót kiválasztva, az adatokat az EK-ban nem szereplő információkkal kiegészítve, azonnal megkezdhetik a műveletek rögzítését.

A rendszer a tömeges áttöltés során lehetőséget ad a gazdálkodók által az eGN-ben korábban rögzített adatok - EK-ban szereplő információkkal való - bővítésére. Minden esetben a felhasználó határozhat arról, hogy a már felvitt termőhelyekhez és hasznosításhoz az EK-ban megadott adatokat társítja-e, vagyis dönthet arról, hogy az EK szerint kívánja-e pontosítani az eGN-ben felvitt adatokat. Kötelező azonban elvégezni a szinkronizációt, amennyiben a gazdálkodó EK tábla sorszámmal egészíti ki a termőhelyi adatait. Ezáltal biztosítható ugyanis, hogy az eGN-ben szereplő és az EK-ban rögzített adatok pontosan megegyezzenek.

Milyen funkciók vannak még az elektronikus gazdálkodási naplóban?

Azon termőhelyek esetében, amelyeket a termelő korábban csak az EK-ban rögzített, lehetőség van kiválasztani és tömegesen létrehozni az eGN felületen is. Ezt követően az EK-ban nem szereplő adatokkal kiegészítve lehet véglegesíteni a termőhelyet és a hasznosítást, amely után már műveletet is lehet rögzíteni a mezőgazdasági táblákhoz. Fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha az EK beadási időszakot követően adatváltozás történt vagy történik, a területváltozást nem kell átvezetni a naplóban, ugyanis a támogatható terület változásától a tábla tényleges területe nem változik.

Az EK adatok áttöltését követően egyúttal a permetezési naplón kívüli jogcímek is megnyíltak. A 2024-es (2023/2024 gazdálkodási év) napló is megnyílt annak érdekében, hogy már rögzíteni lehessen az őszi vetésű (2024. évi EK-ban szereplő) növények érdekében végzett műveleteket.

Bár a támogatási év 2024-ben kezdődik, de - amennyiben a termelőnek őszi vetésű kultúrája van - az előző évben elvetett növényre kapja a támogatást. Tehát a 2023-as őszi táblaszerkezet fog megjelenni 2024 áprilisában az EK-ban. Éppen ezért az eGN-be adatot bevinni 2023. július 01-jétől 2025. január 31-ig lehetséges.

A Nébih jelenlegi álláspontja szerint - mely majd az útmutatóba is beépül - a következő évi napló megnyitása azért is fontos már most, hiszen, ha változik a táblaszerkezet ősz előtt, akkor azt a már nyitott 2023-as naplóba kellene felvinni. Ha az őszi vetésű kultúrát a 2023-as naplóban vezetnék a gazdák, a 2024-es naplóba januárban újra fel kellene vinni ezeket a táblákat. Ez dupla munka a gazdálkodónak, ráadásul később minden naptári évben kettős táblaszerkezetet tartalmazna a napló.

A 2023-as napló EK betöltés/szinkronizáció befejezését követően, célszerű lesz a termőhelyek csoportos örökítésének elvégzése azon termőhelyek esetében, ahol nem kerül sor területmódosításra. Ezzel ugyanis egyszerűbbé válik a következő évi termőhelyek felvitele. A későbbiekben a területi adatok évről évre örökíthetőek lesznek.

A Nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak nincs ilyen dátumhoz kötött kötelezettségük a TGT elkészítésére, és ott az így direktben nem is elvárt csak az, hogy műtrágya használata esetén 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatot és a növény igényét figyelembe véve lehet azt kijuttatni (megfelelve az 59/2008 FVM rendelet szerinti hatóanyagértékeknek, melyeket a VPAKG esetében is figyelembe kell venni).

Milyen gyakran kell az adatokat rögzíteni?

Az EK rendelet hatálya alá nem tartozó intézkedések esetében, ahol a GN vezetése kötelezettségként került meghatározásra, a pályázati felhívásban foglaltak szerint kell a kedvezményezetteknek eljárnia. A papíralapú gazdálkodási napló kitöltésére vonatkozóan a Nemzeti Irányító Hatóság által jóváhagyott útmutatót a Nébih a honlapján közleményben tette közzé. A GN kitöltési útmutató (docx) tartalmazza az eGN vezetésére kötelezett támogatásokat, a töltendő oldalakat, s a rögzítés elvárt gyakoriságát. A 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelőknek a rovarölő szeres kezelésekről - ha azt szántóföldi kultúrában végzik - naprakészen szükséges vezetniük az online naplót.

A gazdálkodási napló vezetése falugazdász segítségével

Az eGN vezetésében az ügyfelek a falugazdászuk segítségét is igénybe vehetik. Ehhez meghatalmazást kell adniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a napló vezetésére. A napló vezetését ebben az esetben, az ügyfél által közölt adatok alapján, az ügyfél kezdeményezésére a Kamara a falugazdásza útján végzi el. A szükséges meghatalmazás létrehozásához a gazdálkodónak ügyfélkapuval kell rendelkeznie. A meghatalmazást a Nébih ügyfélprofil rendszerében a https://upr.nebih.gov.hu internetes oldalon lehet létrehozni. A Kamara számára adható meghatalmazás lépéseinek útmutatója elérhető a falugazdászoknál és letölthető az alábbi linken.

Cég esetében az alábbiak szerint kell eljárni: Ez esetben a Nébih ÜPR felületére a cég képviseletre jogosultjának kell belépni saját ügyfélkapuval. Képviseltként ő ki tudja választani a céget amit képvisel, itt a meghatalmazó váltásnál. A Tovább gombra kell kattintani. Ezután a meghatalmazás létrehozását kell elindítani meghatalmazóként és bepipálni a Kamarát, mint meghatalmazottat. Amennyiben a termelő rendszerhiba miatt nem tud eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségnek, úgy a Nébih direktben az egn@nebih.gov.hu e-mail címen várja a jelzéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!