Keményen megdrágult ez a zöldség a lengyeleknél: 10 éve nem került ennyibe

Keményen megdrágult ez a zöldség a lengyeleknél: 10 éve nem került ennyibe

agrarszektor.hu
Stabilan alakul a cékla nagykereskedelmi ára Lengyelországban. Az utóbbi tíz év legmagasabb árai jellemzik a piacot, ami azonban a termelési költségek emelkedése miatt okszerűnek tűnik.

Júliusban a cékla nagybani piaci ára jelentős csökkenést mutatott, ami egybeesik a szokásos szezonális trendekkel. Azonban a hónap végén ez a trend megtorpant, 1,2 PLN/kg (103 Ft/kg) körül megállt, majd augusztus elején 1,25 PLN/kg (107 Ft/kg) körül stabilizálódott. Az utolsó nyári hónap elején ismét egy visszaesés következett be, és augusztus 21-én 0,9-1,1 PLN/kg (75-95 Ft/kg) között állandósult - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ez az utóbbi évtized legmagasabb ára: csaknem 25%-kal múlja felül a tízéves átlagot, ami elsőre soknak tűnhet, de figyelembe véve a termelési költségek utóbbi időben bekövetkezett jelentős emelkedését, indokoltnak mondható. Az utóbbi évek áralakulásának trendjeit elnézve a következő időszakban két forgatókönyv valamelyikének a megvalósulása lehetséges. Az egyik, hogy a főszezon beindulásával sem csökken jelentősen, majd télen és tavasszal jelentős áremelkedés következik be. A másik forgatókönyv a 2019/20-as idény áralakulása, amikor relatíve magas áron nyitott a cékla a piacokon, de év végére már jelentős árengedményekkel, akciókkal igyekeztek felpörgetni az értékesítést.

Jelenleg a nagyobb esély az első forgatókönyv megvalósulására látszik, mivel a Lengyel Központi Statisztika Hivatal (GUS) prognózisa szerint az idei termés volumene 247 ezer tonna körül alakul. Ez több ugyan, mint a 2022-ben betakarított mennyiség, de egyrészt így sem számít szokatlanul soknak, másrészt széles körben elterjedt vélemény, hogy ez a prognózis túlságosan optimista volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?