Brutális növekedés: a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot

Brutális növekedés: a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot

agrarszektor.hu
2023 első felében több mint az ötödével nőtt a finanszírozott összeg a mezőgazdasági gépeknél a lízingpiacon. Ehhez a nagy növekedéshez azonban az eszközök erőteljes drágulása is kellett.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2023 első felében 68,7 milliárd forint értékben kötöttek új, mezőgazdasági gépekhez köthető szerződéseket a szolgáltatók, ami 23 százalékos ugrás az egy évvel korábbi 55,9 milliárdhoz képest - írja a vg.hu. Ezzel a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot, ahol mindössze bő 2 százalékos bővülést mért az ágazati szövetség. Az új szerződések számánál viszont már nem ennyire rózsás a helyzet: a lízingszövetség adatai szerint ezek száma 19 százalékkal esett vissza 2022 első feléhez képest, vagyis a mezőgazdasági gépeknél is az egy szerződésre jutó összeg jelentős emelkedése (illetve az eszközök drágulása) miatt történt elsősorban a növekedés.

Az azonban biztos, hogy az agrárgépek finanszírozása egyre nagyobb szeletet hasít ki a teljes lízingpiaci tortából: miközben 2022 első felében még 13,3 százalékát adták a teljes piacnak, idén június végéig már 16 százalékkal részesedtek a teljes finanszírozott összegből. Ami szintén szembetűnő, hogy a finanszírozott mezőgépeken belül érezhetően növekszik az új eszközök aránya: miközben a korábban megszokott, 80 százalék körüli szintről a koronavírus-járvány éveiben 73,7, illetve 65,8 százalékra esett vissza, addig 2023 első felében már bőven meghaladta a 82 százalékot.

Az idei első fél évben Janus-arcú volt a hazai lízingpiac. Miközben a kihelyezések összege jelentősen megugrott, addig a vállalkozások által kötött lízingszerződések darabszáma tovább csökkent. A teljes hazai lízingpiac mintegy 75 százalékát a jármű-finanszírozás adja, körülbelül 50 százalékot a személygépkocsik, kishaszongépjárművek és motorok lízingelése. Hozzávetőleg 24 százalékot a nagyhaszonjárművek finanszírozása képvisel, míg a mezőgazdaság mintegy 20 százalékot ad az összteljesítményből

- mondta a lapnak Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?