Felszólították a brit állatorvosok a képviselőket: nem akármit követelnek

Felszólították a brit állatorvosok a képviselőket: nem akármit követelnek

agrarszektor.hu
Minimális tejár bevezetését követelik az Egyesült Királyságban. Európa egyik legnagyobb állatorvosi csoportjának szakértői a tej árának drasztikus csökkenését követően nagyobb kormányzati támogatást követelnek a brit tejtermelőknek.

A VetPartners állatorvosai, akik az Egyesült Királyság számos tejtermelő állományát látják el, lobbiznak a parlamenti képviselőknél, hogy vizsgálják felül az ingadozó tejpiaci folyamatok miatt kialakult helyzetet - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A kormány adatai szerint májusban a tej termelői átlagára 37,6 penny/literre csökkent - ami közel 8%-os csökkenés az azt megelőző év azonos hónapjához képest -, ami sok gazdának az ágazat elhagyásához vezetett. Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a tejtermelőknek rendkívüli mértékben megnövekedett önköltségekkel kell szembenézniük.

A haszonállatokkal foglalkozó állatorvosok minimális termelői ár bevezetését követelik, hogy a tejtermelők számára tisztességes üzletet biztosítsanak. Ian Cure, a VetPartners gazdaságokért felelős igazgatója is azok közé az állatorvosok közé tartozik, akik levélben fordultak a képviselőkhöz, és aggodalmuknak adtak hangot a tejtermelés jövőjével kapcsolatban.

A tejipar ingadozásai a mezőgazdasági termelők számára rendkívül nehézzé teszik a vidéki vállalkozásokba való beruházást és a jövőre vonatkozó tervezést. Elismert és dokumentált tény, hogy az utóbbi időben az önköltségek minden ágazatban növekedtek, a munkaerőköltségek, az üzemanyag és a berendezések árai, a bérleti díjak és a tarifák minden eddiginél magasabbak. Az iparág becslései szerint a régió mostani termelési költségei 40-45 penny/liter körül alakulnak. Egyértelmű tehát, hogy ez nem fenntartható, és valamit tenni kell a brit mezőgazdaság támogatása és az ország élelmezésbiztonságának biztosítása érdekében

- magyarázta Cure.

Nem lehet helyes, hogy az elsődleges termelők viseljék mindig a piaci ingadozások fő terhét. Ezek a létfontosságú vidéki vállalkozások jelenleg érzik a feszültséget, és úgy vélik, hogy nem kapnak megfelelő kormányzati támogatást. A termelési költségeknek megfelelő minimális tejár a legkevesebb, amivel tartozunk nekik, és ez az intézkedés létfontosságú e vállalkozások túlélésének és országunk folyamatos élelmezésbiztonságának biztosítása érdekében

- tette hozzá a szakember.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?