2024. június 17. hétfő Laura, Alida
Meglepő hírek érkeztek az idei tűzifaprogramról: ez rengeteg magyart érinthet

Meglepő hírek érkeztek az idei tűzifaprogramról: ez rengeteg magyart érinthet

agrarszektor.hu
Közeledik a fűtési szezon, viszont az még egyáltalán nem biztos, hogy a kormány 2023-ban is meghirdeti a tavalyról ismert, hatósági áras tűzifaprogramot. Pedig a tüzelőanyagok borzasztóan megdrágultak Magyarországon: manapság egy mázsa brikett 70 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban, a tűzifa pedig 16 százalékkal drágult. Ugyanakkor idén nem várható olyan káosz az energiapiacon, mint ami a tavalyi fűtési szezon előtt és alatt volt.

Kérdéses, hogy 2023-ban is meghirdetnék a hatósági áras tűzifaprogramot, legalábbis az Agrárminisztérium nem válaszolt egyértelműen a Pénzcentrum ezt firtató kérdésére. A megkeresésre a tárca azt írta, hogy azt

a kormány továbbra is biztosítja a rezsicsökkentett árakat a magyar családoknak. Amennyiben a tűzifaprogram ismételt meghirdetéséről születik kormánydöntés, tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

Mint ismeretes, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tavaly szeptember 8-án jelentette be, hogy hatósági árat vezetnek be a tűzifára 10 köbméternyi mennyiségig a lakossági vásárlók esetében. Akkor az alábbi erdei köbméterárakat határozták meg a fafajtákra: a keménylombos tűzifa köbméterét 30 ezer forintért, a lágylombosét és a fenyőét pedig 19-19 ezer forintért árulták. Ugyanakkor ebben nem volt benne sem a fa kiszállítása, sem annak kályhakészre darabolása. Ez a két tétel még távolságtól és mennyiségtől függően további tízezrekkel terhelhette meg a favásárlókat, ha nem tudták maguknak elintézni a szállítást és a favágást. Az intézkedés idén április 15-ig volt érvényben, és az Agrárminisztérium a portál kérdésére közölte, hogy a program alatt összesen több mint 1 253 000 köbméter tűzifára fizettek be az állampolgárok, összesen több mint 170 ezer háztartásból.

Ennyivel drágult a tüzelő egy év alatt

A helyzet sokkal drasztikusabb irányba mozdult a hatósági faárak tavaly szeptemberi bevezetése óta, ugyanis a KSH adatai szerint egy mázsa tűzifa ára tavaly július óta több mint 16%-ot emelkedett. De ez még hagyján, ugyanennyi brikettért 70%-kal többet kell fizetni ma, mint egy évvel ezelőtt. Manapság 100 kiló "egységes fűrészelt tűzifáért" 8290 forintot kérnek el országosan, tavaly júliusban még 5010 forintba került. 100 kilónyi fabrikett ára egy évvel ezelőtt még 10 570 forint volt, manapság már átlagosan 18 020 forintot kérnek érte. A tavalyi árrobbanás mögött az is állhat, hogy a rezsiemelés bejelentése után megindult a roham a fatelepekre a tüzelőért, ami igencsak felverte az árakat. Ráadásul emlékezetes, egy időben több kereskedőnél is hiány alakult ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?