2024. április 23. kedd Béla
Fontos hírek jöttek a sertéspestisről: ezt jó, ha minden magyar gazda tudja

Fontos hírek jöttek a sertéspestisről: ezt jó, ha minden magyar gazda tudja

agrarszektor.hu
Településlistával és európai uniós térképes keresővel is segíti a magyar gazdálkodókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) abban, hogy könnyebben tájékozódhassanak a horvátországi afrikai sertéspestis (ASP) járvány legfontosabb információiról. 

Mint ismert, Horvátországban is megjelent és az elmúlt időszakban robbanásszerű terjedésbe kezdett az afrikai sertéspestis (ASP). A magyar állategészségügyi hatóság megerősítette járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát - olvasható a Nébih oldalán.

A gazdálkodók számára kiemelten fontos jelenleg - különösen a járvány gyors terjedése miatt -, hogy információval rendelkezzenek a horvát származású élősertés, sertés eredetű termék megfelelő származásáról, a horvátországi korlátozás alatt álló területek alakulásáról. A Nébih ASP tematikus oldalán ezért külön településlistával, valamint az EU-s térképes kereső elérhetővé tételével segíti az érintettek tájékozódását, amely ezen a linken érhető el.

Bár az informálódás a magyar gazdálkodók érdeke is, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a mozgatási tilalmak betartatása, a fertőzött területekről más tagállamba történő szállítás megakadályozása elsődlegesen a horvát szakhatóság feladata! E kötelezettségről uniós határozat - az afrikai sertéspestis horvátországi előfordulásával összefüggő egyes ideiglenes vészhelyzeti intézkedésekről szóló (EU) 2023/1554 Bizottsági végrehajtási határozata - is rendelkezik. Épp ezért az elsődleges és hivatalos hírforrásnak is a horvát hatóság által közzétett információk számítanak. Emellett fontos kiemelni, hogy - a járvány indokolta speciális szabályokon túl - továbbra is érvényes minden, a tagállamok közötti élőállat-mozgatásra vonatkozó előírás, azokat kötelező betartani. Az ASP-vel kapcsolatban további információk a Nébih tematikus oldalán találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!