Nem akkora biznisz a gabonaexport az ukránoknak sem

Nem akkora biznisz a gabonaexport az ukránoknak sem

MTI
Annak ellenére, hogy Ukrajna több gabonát exportált a június végével záródott piaci évben az egy évvel korábbinál, a kivitelből származó bevétele 1,4 milliárd dollárral kevesebb volt annál - ismertette az ukrán gazdasági miniszter hétfőn.

Julija Szviridenko a Forbes ukrán változatának adott interjúban azt mondta, hogy a 2022-2023-as piaci évben Ukrajna gabona-, olajos növények, növényi olajok és liszt exportja csaknem 68 millió tonnát tett ki, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ukrajna 20,7 milliárd dollár értékben adott el gabonát az egy évvel korábbi 22,1 milliárd dollárral szemben.

A legtöbb országba (131) napraforgóolajat exportált Ukrajna. A teljes mennyiség 19,3 százaléka Törökországba, 12,1 százaléka Romániába, 11,9 százaléka Kínába, 7,2 százaléka Indiába és ugyancsak 7,2 százaléka Lengyelországba került. Ukrajna 65 országba exportált búzát. Az öt legtöbbet vásárló Törökország (21 százalék), Románia (15,8 százalék), Spanyolország (14 százalék), Banglades (6,2 százalék) és Lengyelország (5,5 százalék) volt.

Ukrán kukoricát 58 ország vásárolt. Az öt legnagyobb vevő  Kína (19,8 százalék), Románia (16,2 százalék), Spanyolország (10,5 százalék), Egyiptom (6,3 százalék) és Olaszország (6,9 százalék) volt - tájékoztatott az ukrán gazdasági tárca vezetője. Ukrajna a piaci évben 5,5 millió tonna kukoricát exportált Kínába, és ezzel az ország egyik fő szállítója volt a terményből. A miniszter hozzátette, az ukrán gazdák a világ több mint 40 országába adtak el szóját, repcét, napraforgómagot, egyéb olajos magvakat, szója- és napraforgódarát, illetve hajdinát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!