2024. május 25. szombat Orbán
Óriási bukó az idei év a magyar növénytermesztőknek

Óriási bukó az idei év a magyar növénytermesztőknek

agrarszektor.hu
Javában zajlik a betakarítás, a tavalyinál lényegesen kedvezőbb időjárásnak köszönhetően a hozamok ugyan magasabbak, mint az aszály sújtotta 2022-es évben, de jelentősen elmaradnak az előzetes várakozásoktól. Nem csak a termésmennyiség okoz most csalódást sok termelőnek, hanem a piaci helyzet is - írja közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Miközben a termelési költségeik rendkívüli módon megugrottak, addig a termények felvásárlási árai az idei évben kevesebb mint a felére zuhantak. A gazdálkodók emiatt, még az átlagosnál jobb terméseredmények mellett is, csak veszteséget termelnek, ami minden meghatározó növény esetén igaz. Például a búzatermesztőknél - még átlag feletti termésátlag mellett is - a ráfizetés mértéke meghaladhatja a 100 ezer forintot hektáronként - olvasható a MOSZ közleményében. A hazai felvásárlási árak - melyek hosszú időn keresztül lekövették az európai tőzsdei árakat - idén elszakadtak ettől a trendtől, Magyarországon irreálisan alacsony, az uniós áraktól 30-40%-al alacsonyabb árszintek alakultak ki. Ráadásul még ezen az áron is alig van kereslet a hazai gabona iránt, az uniós piac telítődött az ukrán gabonával.

A raktárak egy része már így is foglalt a tavalyról áthúzódó készletekkel, valamint az ukrán importtal. Most még van elég tárolókapacitás, de a napraforgó és különösen a kukorica betakarításakor már komoly logisztikai problémák léphetnek fel, ha addig nem sikerül a letárolt gabonafélék legalább egy részét értékesíteni. A gazdák ismét rendkívül súlyos helyzetbe kerültek. A növénytermesztők jelentős hányada minden egyes hektár területén veszteséget termel. 

Sok - aszály sújtotta területen - gazdálkodó már a tavalyi év után is azon gondolkozott, hogy a területei egy részén nem termel, mivel nem látta biztosítottnak a befektetése megtérülését. Az idei évben még több termelő fogja feltenni magának azt a kérdést, hogy érdemes e egyáltalán termelni - írják a közleményben.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?