Drasztikusan megnőhet a rizs ára: mi lesz így sokak kedvencével?

Drasztikusan megnőhet a rizs ára: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
Tovább emelkedik a rizs világpiaci ára, amely 11 éve a legmagasabb szinten van, miután India növelte a gazdáknak nyújtott kifizetéseket. Mindeközben az El Nino a legfontosabb termelők terméshozamát fenyegeti, és az alternatív alapanyagok egyre csak drágulnak a szegényebb ázsiaiak és afrikaiak számára.

India adja a világ rizsexportjának több mint 40%-át: ez 2022-ben 56 millió tonnát tett ki. Most azonban az alacsony készletek miatt, ha a kivitelben bármiféle csökkenés történne, az az élelmiszerárak emelkedéséhez vezetne, amelyeket a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború és a kiszámíthatatlan időjárás már egyébként is jócskán megemeltek - írta meg a Reuters.

India volt a legolcsóbb rizsellátó. Ahogy azonban az indiai árak az új minimális támogatási ár miatt elkezdtek felfelé mozdulni, más beszállítók is elkezdtek árat emelni

- mondta B.V. Krishna Rao, a Rizsexportőrök Szövetségének (REA) elnöke.

Úgy emelkednek a rizsárak, hogy idén rekordközeli termés várható

A rizs több mint 3 milliárd ember számára alapvető élelmiszer, amelynek közel 90%-át Ázsiában termelik, ahol az El Nino időjárási minta általában kevesebb csapadékkal jár. Még mielőtt az időjárási jelenség megzavarhatná a termelést, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete FAO globális rizsárindexe 11 éves csúcs felett mozog. Mindez annak ellenére történt, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) előrejelzése szerint a világ hat legnagyobb termelője - Banglades, Kína, India, Indonézia, Thaiföld és Vietnam - közel rekordtermelésre számít.

Az El Nino hatása nem korlátozódik egyetlen országra. Szinte valamennyi termelő országban hatással van a rizstermelésre

- mondta Nitin Gupta, az Olam India rizstermelési üzletágának alelnöke.

Az indiai rizsexport ára 9%-kal ötéves csúcsra ugrott, miután a múlt hónapban 7%-kal megemelték a kormány által a gazdáknak az új szezonban termelt közönséges rizsért fizetett árat. A thaiföldi és vietnami exportárak több mint kétéves csúcsra emelkedtek az ösztönzés óta, amelynek célja a gazdák szavazatainak elcsábítása az idei kulcsfontosságú indiai tartományi választásokon és a jövő évi általános választásokon.

Az elmúlt hónapokban a cukor, a hús és a tojás ára világszerte többéves csúcsra ugrott, miután a termelők a belföldi költségek visszafogása érdekében csökkentették az exportot. Az erős ázsiai termésre vonatkozó előrejelzés ellenére egyes globális kereskedőházak arra számítanak, hogy az El Nino az összes kulcsfontosságú rizstermelő termelését visszaveti.

A rizs már most is egyre drágább a korlátozott kínálat miatt. Ha a termelés tovább csökken, akkor az árak is emelkedni fognak

- tette hozzá Nitin Gupta.

Az USDA szerint a globális rizskészletek hatéves mélypontra, 170,2 millió tonnára fognak csökkenni 2023/24 végére. Ennek oka az lesz, hogy az elmúlt évek növekvő kereslete után a legnagyobb termelők, Kína és India készleteinél is jelentős csökkenések lesznek.

Akár 20%-kal is drágulhat a rizs

Az árak 20%-kal, vagy annál is nagyobb mértékben emelkedhetnek, ha a terméshozamok meredeken csökkennek, mivel az El Nino miatt a második rizstermés szinte minden ázsiai országban alacsonyabb lesz a szokásosnál - mondta egy újdelhi székhelyű globális kereskedőház gabonakereskedője. A világ kettes számú exportőre, Thaiföld, már felszólította a gazdákat, hogy csak egy rizstermést ültessenek, miután a májusi csapadékmennyiség 26%-kal elmaradt a normálistól. Ezzel szemben Indiában, ahol a második termést novemberben vetik, a nyári vetésű rizs vetése péntekre 26%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, mivel a monszun 8%-kal kevesebb csapadékot hozott a normálisnál - mutatják a kormányzati adatok.

Kínában, a gabona legnagyobb termelőjében az időjárás nem kedvezett a szezon eleji termésnek, de a magas rizskészletek kiegyensúlyozzák a keresletet és a kínálatot

- mondta el Rosa Wang, a Shanghai JC Intelligence elemzője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszer-infláció mindig aggodalomra ad okot India kormánypártja számára, amely tavaly betiltotta a búza exportját, és visszafogta a rizs és a cukor exportját, hogy csökkentse az árakat. A választások közeledtével az emelkedő belföldi árak közepette lassan kezdődő vetés aggodalomra ad okot Narendra Modi miniszterelnök Bharatiya Janata Pártja (BJP) számára, ami felveti annak lehetőségét, hogy tovább fékezheti az exportot.

Egy Újdelhiben székelő kereskedő szerint a Modi-kormány azzal a feladattal küzd, hogy megfékezze a búza áremelkedését, ezért nem habozna korlátozások bevezetésével. Az indiai korlátozások miatt azonban más országoknak is nehézséget okozna a kínálat pótlása, mondják iparági tisztviselők. Egy globális kereskedőház szingapúri kereskedője úgy látja, hogy a kínálati helyzet rendkívül szűkös, és az indiai export csökkenése potenciálisan a globális árak emelkedését okozhatja. A szakember szerint Mianmar, Pakisztán, Thaiföld és Vietnam együttesen 3-4 millió tonnával növelheti az exportot.

Az árnövekedés megnehezíti a készletek felhalmozásának feladatát is. Az árérzékeny afrikai országok kereslete lelassult - mondta el Himanshu Agarwal, a Satyam Balajee indiai exportőr ügyvezető igazgatója. Néhány ázsiai vásárló, például Indonézia és a Fülöp-szigetek azonban készleteket halmozott fel, és növelte a hagyományos szállítójától, Vietnámtól történő vásárlásokat. A múlt hónapban Indonézia ritka megállapodást kötött Indiával 1 millió tonna behozataláról, ha az El Nino megzavarja a hazai kínálatot. Indonézia általában a közeli Thaiföldről és Vietnamból vásárol rizst. Ahogy a szingapúri kereskedő fogalmazott, a rizs az elmúlt években vevői piac volt, de eladói piaccá válhat, ha az El Nino csökkenti a termelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!