2024. április 28. vasárnap Valéria
Aggasztó jelentés: elpárolgott a külkereskedelmi többlet harmada

Aggasztó jelentés: elpárolgott a külkereskedelmi többlet harmada

agrarszektor.hu
Több mint egytizedével növekedett a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 2023 első negyedévében, importértéke pedig több mint egynegyedével emelkedett. Az egyenleg azonban csaknem ugyanennyivel volt kevesebb a vizsgált időszakban a 2022 első negyedéves értékénél. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke megközelítette a 3,5 milliárd eurót, a behozatal értéke pedig csaknem 2,7 milliárd eurót tett ki az első negyedévben. Az agrár-külkereskedelem aktívuma 754 millió euró volt, ami majdnem egyharmadával volt kevesebb, mint az előző év első három hónapjában.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportárindexe 23,6%-kal, az importárindex 8,4%-kal nőtt a bázisidőszak szintjéhez képest 2023 első három hónapjában. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2023 első negyedévében 8,8%-ot tett ki, az importértékből pedig 7,1%-ot - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb adatai alapján. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 3449 millió eurót, behozatalának értéke 2695 millió eurót tett ki 2023 első negyedévében, az agrár-külkereskedelem aktívuma 754 millió euró volt, 243 millió euróval kevesebb, mint 2022 első negyedévében. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 10,9%-kal, importértéke 27,6%-kal emelkedett 2023 első három hónapjában, az egyenleg azonban 24,4%-kal volt kevesebb a vizsgált időszakban a 2022. első negyedévi értéknél.

Az agrár-külkereskedelem alakulása és részesedése a nemzetgazdaság teljes exportjából és importjából (2019–2023) (Forrás: A KSH adatai alapján az AKI Agrárstatisztikai Osztálya)
Az agrár-külkereskedelem alakulása és részesedése a nemzetgazdaság teljes exportjából és importjából (2019–2023) (Forrás: A KSH adatai alapján az AKI Agrárstatisztikai Osztálya)

Magyarország agrár-külkereskedelme továbbra is erősen Európához kötődik

Mint írták, Magyarország agrár-külkereskedelme 2023. első negyedévében is koncentrált és erősen Európa-
centrikus volt: az exportforgalom mintegy 94,8%-át európai országokkal bonyolította hazánk, Ázsia részesedése 3,2%-os, Amerikáé 1,2%-os volt, Afrika és Ausztrália részesedése pedig összesen 0,6% és 0,2% körüli értéket ért el. Természetesen az Európai Unió belső piaca abszolút meghatározó, az agrár-külkereskedelmi exportból 83%-kal, az importértékből 82,3%-kal részesedett az év első három hónapjában, vagyis a magyar agrárium nem csupán a támogatási rendszer tekintetében, hanem a piacait is tekintve egyértelműen és kifejezetten erősen kötődik az EU-hoz. Az uniós tagországok által exportált termékek értéke 10,5%-kal, az import értéke 14,4%-kal emelkedett, az egyenleg 646,6 millió eurós értéke szinte nem változott a 2022-es év első negyedévéhez képest.

A legfontosabb export- és importpartnerek közül a legnagyobb agrár-külkereskedelmi forgalom 2023 első negyedévében is Németországgal bonyolódott. További fontos partnerek az agrárexport értékének csökkenő sorrendjében a következő országok voltak: Olaszország, Románia, Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Hollandia, Csehország, Horvátország és Franciaország. A felsorolt országok részesedése meghaladta a teljes agrárkivitel 70%-át, az első öt legnagyobb exportpiac aránya pedig 52,8%-os volt. Az említett országokba irányuló kivitel értéke jellemzően emelkedett, azonban a német és a cseh export 7,3%-kal, illetve 17%-kal volt kevesebb. A tíz legfontosabb exportpartner közül a Hollandiába irányuló kivitel nőtt a legnagyobb mértékben, 63,6%-kal 2023 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Magyarország agrár- és élelmiszeripari importjának négyötöde az EU-ból származik

Az agrártermékek legfontosabb beszállítói szinte megegyeznek az exportpiacokkal. Az import 80%-a tíz EU-tagországból érkezett, a top 5 partner, vagyis Németország, Ukrajna, Lengyelország, Szlovákia és Hollandia részesedése a teljes agrárimport értékéből 55%-ot ért el 2023 első három hónapjában. A legfontosabb partnerországok körében jellemzően emelkedett az adott országból Magyarországra szállított agrár- és élelmiszeripari termékek értéke, azonban a Hollandiából és a Romániából érkező behozatal 8,3%-kal, illetve 5,3%-kal volt kevesebb, mint a bázisidőszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!