Nagy változások jöhetnek a magyar erdőkben: ezt jobb, ha mindenki tudja

Nagy változások jöhetnek a magyar erdőkben: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A hazai erdők múltjáról, jelenéről és jövőjéről tanácskoztak nemrégiben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az NKE Eötvös József Kutatóközpont, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete és az Országos Erdészeti Egyesület együttműködésével szervezett konferencián. Az eseményen felszólalt Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója is, aki előadásában elsősorban a hazai erdők társadalmi jelentőségét emelte ki.

A jellemzően történeti, tudományos és közigazgatási jellegű konferencián Ripszám István képviselte a gyakorlati erdőgazdálkodást. A Mecsekerdő gazdálkodóként régóta elkötelezett a természetközeli erdőkezelési módszerek és a felelős erdőgazdálkodás mellett. Mint fogalmazott, az az erdész munkájának gyümölcse nem a faanyag, hanem az erdő. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy az erdő pedig rendkívül összetett ökoszisztéma, éppen ezért számos funkciója van. Nem lehet leszűkíteni pusztán faanyagtermelésre, de ezt a funkcióját sem lehet elvitatni. A lényeg, hogy igyekezni kell megteremteni a funkciók közötti harmóniát.

Ennek letéteményese pedig nem más, mint a magyar erdész szakma, amely Trianon óta az erdők gyarapítását, fenntartható kezelését tartja küldetésének. Száz év alatt így duplázódhattak meg Magyarország erdőterületei. Az erdő Magyarországon közügy, erről tanúskodik az Országos Erdészeti Egyesület pár évvel ezelőtti reprezentatív erdőismereti közvéleménykutatása. A felmérés adatait idézve Ripszám István bemutatta, hogy a megkérdezettek döntő többsége szerint nagyon fontos kérdés a magyar erdők egészségi állapota - és mindössze 1%-uk gondolta úgy, hogy az erdeink nem fontosak. Ugyanakkor az erdők egészségi állapotának megítélése már nem ennyire egyértelmű: a válaszadók közel fele „elégedett is, meg nem is” a hazai erdők állapotával.

Az erdész feladata, hogy a klímaváltozás kihívásai és a fokozódó társadalmi elvárások közepette távlatosan gondolkodva egészséges, természetes állapotú erdőket hozzon létre és tartson fenn, és így vegyen részt a teremtésvédelem nagy feladatában

- zárta gondolatait Ripszám István.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?