Fizetnek a gazdáknak, ha tesznek a klímaváltozás ellen

Fizetnek a gazdáknak, ha tesznek a klímaváltozás ellen

agrarszektor.hu
A talajszén-megkötési platformot és programot azért fejlesztették ki, hogy segítse a gazdálkodókat a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatra való átállás finanszírozásában. Az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piac révén az éghajlatbarát mezőgazdasági erőfeszítéseket szén-dioxid-tanúsítványokká alakítja át, mellyel új bevételi forráshoz juthatnak a gazdálkodók.

Az Agreena jelenleg 16 európai országban működő talajszén-megkötési platformjot üzemeltet - írják közleményükben. A programot arra fejlesztették ki, hogy segítse a gazdálkodókat a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatra való átállás finanszírozásában. A vállalat a talajszén-dioxid-program keretében, régiótól függően 32-36 euró fizet ki a termelt szén-dioxid-kibocsátási bizonyítványok várható darabja után, ami akár 45%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A szénmegkötéshez kapcsolódó tanúsítványok hamarosan elérhetőek lesznek azon vállalatok számára is, amelyek részt kívánnak venni az éghajlatváltozás kezeléséhez, a biológiai sokféleség megőrzéséhez, valamint a jövő élelmezésbiztonságának kezeléséhez hozzájáruló mezőgazdasági gyakorlata való átállásban.

A mezőgazdaság az egyik legfontosabb ágazatnak számít a globális széndioxid-megkötésében, mivel az üvegházhatású gázok mennyiségére azonnali hatást képest gyakorolni. A szénmegkötést célzó talajművelési gyakorlatra való átállás elsődleges akadálya lehet ugyanakkor a gazdák számára a magas kezdeti költség.

Az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piac révén az éghajlatbarát mezőgazdasági erőfeszítéseket szén-dioxid-tanúsítványokká alakítja át, mellyel új bevételi forrást kínál a gazdálkodók számára. A szén-dioxid-bizonyítványok azonban csak a megoldás egyik részét képezik, és ösztönzők további kombinációjára van szükség ahhoz, hogy a világ gazdálkodói gyorsan átálljanak a regeneratív gyakorlatokra - mondta

- Simon Haldrup, a vállalat vezérigazgatója.

A gazdálkodók és a szén-dioxid-kibocsátási tanúsítványokra támaszkodó vállalatok ESG- és fenntarthatósági erőfeszítései eltérő ütemterv szerint haladnak. A tanúsítványok értékesítése azok kibocsátásól számított egy évig vagy tovább is eltarthat. Az Agreena korai kifizetési lehetősége a gazdálkodók számára áthidalja a kettő közötti szakadékot. A vállalat programjában részt vevő gazdálkodók eldönthetik, hogyan kívánják felhasználni a tanúsítványokat. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a betakarítási év vége után követlenül kifizetést kapnak, amely segít fedezni az előzetes költségeiket. A korai kifizetés a pillanatnyi piaci árakon alapul. Az önkéntes szén-dioxid-piac növekedése és a kiváló minőségű szén-dioxid-alapú tanúsítványok árazása várhatóan tovább emelkedik. A cég a tanúsítványok eladásakor keletkező nyereséget megosztja a gazdálkodókkal.

A szén-dioxid-bizonyítvánnyal a gazdálkodók lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy a talajuk segítségével további szenet vonjanak el a légkörből, és ezzel egyidejűleg csökkentsék saját vállalkozásuk kibocsátását is olyan gyakorlatok révén, mint például a talajművelés mellőzése. Az Agreena 2023-as programjába való jelentkezés határideje közeledik. A gazdálkodóknak június 30-ig van lehetőségük a programhoz való csatlakozásra az idei vegetáció kapcsán, és a vállalat weboldalán található űrlap kitöltésével számíthatják ki kereseti lehetőségeiket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?