2024. július 16. kedd Valter
Fontos hírek érkeztek az egységes kérelmekről: ezt jó, ha mindenki tudja

Fontos hírek érkeztek az egységes kérelmekről: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A határidőig, 2023. június 9-ig beadott 164.603 kérelem több mint 65 százalékának, 107.391 kérelemnek a benyújtásában segítettek a kamara szakemberei - derült ki a kamara közleményéből.

Az év elején indult új Közös Agrárpolitika jelentősen megváltozott szabályrendszere komoly feladat elé állította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hiszen előrelátható volt, hogy több időt és munkát igényel majd az egységes kérelmek elkészítése. Az Agrárkamara felkészülten várta az egységes kérelmek április 20-án indult beadási időszakát, amelynek keretében több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A 2023. június 9-i benyújtási határidőig 164.603 kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz, ennek mintegy kétharmadát, 107.391 darabot a Kamara falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók. Az így beadott kérelmek 1,64 millió hektárt fednek le. Fontos, hogy a 2023. június 9-i határidő jogvesztő volt, így az azt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül vissza fogják utasítai.

A NAK azoknak a gazdálkodóknak is támogatást nyújtott, akik maguk, vagy nem falugazdász segítségével adták be a kérelmüket. Portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon ismertette az új támogatási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Videósorozatokat, illetve a saját gazdaság várható támogatásának kiszámítását segítő KAP-kalkulátort készített és tett közzé. Az Agrárminisztériummal együttműködésben országszerte gazdafórumokat szervezett, és több tájékoztató kiadványt is megjelentetett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?