Elképesztően megugrottak az élelmiszeripari beruházások Magyarországon

Elképesztően megugrottak az élelmiszeripari beruházások Magyarországon

MTI
Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közzétett jelentésében. Az összeg 57 százalékát gépekre és berendezésekre, 37 százalékát épületekre és építményekre, 2 százalékát járművekre fordították a beruházók, az arányok nem változtak jelentősen 2021-hez képest.

Érték alapján számolva a legnagyobb mértékben, 18 százalékkal az épületekre és egyéb építményekre költött ráfordítások nőttek, míg a járműberuházások 14 százalékkal, a gépek és berendezések fejlesztési összege 6 százalékkal nőtt. Tavaly Magyarországon a legnagyobb beruházó az édességgyártás, az üdítőital- és ásványvízgyártás, valamint a baromfihús-feldolgozás volt. A három szakágazat együtt a teljes beruházási összeg 40 százalékát, összesen csaknem 139 milliárd forintot költötte ilyen célokra.

A beruházásokat 71 százalékban saját erőből finanszírozták a vállalkozások, a támogatások értékének aránya 10 százalék körül alakult. A banki hitel értékének aránya 8 százalékra esett tavaly. Az egyéb kölcsönök értéke elhanyagolható, arányuk 2021-ben is csak 2 százalék volt.

Az élelmiszeripari vállalkozások visszajelzései alapján az éves nettó árbevételük 34 százalékkal nőhetett éves összevetésben, míg a bruttó termelési érték 32 százalékkal. A vállalkozások saját tőkéje 18 százalékkal, jegyzett tőkéje 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest - írták a 493 élelmiszeripari vállalkozás jelentése alapján készült összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!