2024. július 22. hétfő Magdolna
Fontos akció indul Magyarországon: több mint 80 ezer gazdaság érintett

Fontos akció indul Magyarországon: több mint 80 ezer gazdaság érintett

MTI
Agrárösszeírást kezd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 15-én, hogy július 15-ig felmérje a magyar mezőgazdaság helyzetét, képet kapjon az agrárszektorban bekövetkezett változásokról. A 941 településen kijelölt 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet számára kötelező a kérdőív kitöltése - jelentette be  csütörtöki sajtótájékoztatóján Vukovich Gabriella, a KSH elnöke

Az összeírást két szakaszban hajtják végre. A kérdőíveket május 15. és 31. között online, majd június 1. és július 15. között összeírók segítségével lehet kitölteni. A KSH elnöke elmondta, hogy az Agrárium 2023 összeírás során gyűjtött adatok a szakpolitikával, a mezőgazdasági programokkal, az infrastruktúrával és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos döntések alapjául szolgálnak majd, de tájékoztatást nyújtanak a hazai gazdaságirányítás résztvevőin túl maguknak a gazdálkodóknak és az Európai Uniónak is.

A kérdőívek tartalmáról Tóth Péter, a KSH mezőgazdasági statisztikai osztályának vezetője, az Agrárium 2023 projektvezetője kifejtette: az összeírás feltérképezi a hazai földhasználat jellemzőit, az állatállomány nagyságát és összetételét, a gyümölcsösültetvények paramétereit, a talajművelés és az öntözés mutatóit, a munkaerővel és a generációváltással kapcsolatos tudnivalókat, valamint a gépesítés és az agrárdigitalizáció mértékét és sajátosságait, a precíziós gazdálkodás elterjedtségét és tulajdonságait.

Az adatszolgáltatásban érintett egyéni gazdaságok postai úton vagy e-mailben kapják meg a felkérőlevelet, benne az online önkitöltéshez szükséges 12 jegyű belépési kóddal. A gazdasági szervezetek a körükben már jól ismert Elektra rendszeren keresztül, míg a kiemelt egyéni gazdaságok a KSH saját fejlesztésű Maja rendszerét használva tudják kitölteni a kérdőívet - hívta fel a figyelmet a statisztikai hivatal. Az Agrárium 2023 előzetes adatait várhatóan idén ősszel már megjelenteti a KSH.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26