Betörtek Magyarországra a John Deere legújabb gépei: ezek a legmenőbb masinák

agrarszektor.hu
Idén is sok érdeklődőt vonzott a „Hódmezővásárhelyi KITE Napok” május 4-5 között, mely már hagyománynak számít a cég életében. A KITE Zrt. hódmezővásárhelyi alközpontjában felvonultatta a legmodernebb csúcstechnológiával ellátott gépeit, de a rendezvényen egy gépátadóra is sor került.

A fejlődés és digitalizáció útján évről évre újabb technológiával felruházott mezőgazdasági gépek kerülnek a kiállítás repertoárjába. A John Deere traktorok tartalmaznak minden olyan csúcstechnológiai fejlesztést, melyet a modern gazdaság megkövetel. A rendezvény résztvevői  a sorozatból a 8R 310 alsó teljesítményosztályába tartozó modelljét tekinthették meg, amely 310 LE névleges teljesítménnyel rendelkezik. Szerepet kapott Magyarország legkedveltebb rotoros kombájn típusa is, vagyis a John Deere S sorozatú kombájncsalád, melyet ezúttal a 455 LE maximális teljesítményű S770 képviselt.

Az önjáró szecskázógép kínálatból a 465 LE-es 8200-as típust mutatták be. 2020-ban továbbfejlesztésre került a John Deere 6M sorozat, melyben tíz különböző teljesítményű, 90 és 195 lóerő közötti modell érhető el négy különböző alvázmérettel. A hosszú alvázas kategóriában a 6175M traktor mutatkozott be Hódmezővásárhelyen, mely az univerzális kiegészítőkön keresztül rendelkezik a precíziós gazdálkodáshoz szükséges felszereltséggel. A permetezőgépek terén Magyarországon az M700-as permetező család a gyártó legnépszerűbb szériája. Népszerűségét egyszerű kezelhetőségének, manuális állíthatóságának, logikusan megtervezett vezérlőszelepeinek köszönheti. Ezen tulajdonságai révén a gépkezelők könnyen boldogulnak a vegyszerbekeveréssel, feltöltési és tisztítási folyamatokkal.

Van olyan szemenkénti vetőgép is, mellyel 15-16 km/h vetési sebesség mellett sem sérül a maglehelyezés pontossága. Az ehhez tartozó speciális vetőkocsik sajátossága, hogy a vetőmag a vetőtárcsától egészen a magárokig kontrollált pályán közlekedik. A magokat pattogás és ejtés mentesen egy kefés maglehordó rendszer szállítja. A John Deere körbálázói egy új, eddig ismeretlen szintre emelik a bálázást. A gép prémium rendfelszedője 5 sorban elhelyezett, 6mm-es átmérőjű fogakkal van szerelve, ez garantálja az extrém rendfelszedési kapacitást.

Számos alkalom bizonyítja, hogy a tenyészidőszak bármely szakaszában szükség lehet beavatkozásra növényvédőszerrel vagy tápoldattal. A Hagie önjáró permetezője, közel 2m magas hasmagasságával és keskeny futóművével ezt lehetővé teszi, mivel a fejlett kultúrákban sem roncsolja a növényeket. A kiállított gépsor részét képezte a mulcsművelésre szakosodott német Köckerling gyár alapművelésre is alkalmas nehéz szántóföldi kultivátora a mely 4,6-tól 9 m-es munkaszélességig hat modellváltozatban érhető el. A Köckerling gyártmányoknál maradva helyet kapott egy rövidtárcsa is, de a gyártó kompakt tárcsás boronát kínál sekély talajműveléshez is, amely egyaránt használható tarlóhántáshoz közvetlenül a betakarítás után vagy magágykészítéshez.

A rendezvényen bemutatásra került továbbá az amerikai ORTHMAN gyártmányú sorközművelő kultivátora, a FURRIER forgózsámolyos pótkocsija, mely megbízható magyar gyártói háttérrel rendelkezik, valamint a szlovén SIP vállalat a szálastakarmány betakarító gépei. Ezek közül bemutatásra került egy új rendképző is, ami a minőségi szálastakarmány betakarítás alapgépe, egyszerűen hatékony és kíméletes. A sorozat 3,6 és 12,5 méteres munkaszélességben képviseli magát a minőségi rendképzők palettáján, természetesen 2+1 év garanciával.

A rendezvényen volt gépátadó ünnepség is, melyen Szabó Levente vezérigazgató, Markó Csaba déli régióigazgató, Hornok Csaba kiemelt gépértékesítési menedzser egy új kombájnt adott át Akácfai György és családja részére, aki már 13 éve használja a John Deere gépeit. Akácfai György családi vállalkozásában 540 hektáron gazdálkodik, főként repce, búza, kukorica, árpa és napraforgó termesztésével foglalkozik. Vállalkozását meghatározza a digitalizáció, a tápanyag- és hozamtérkép, valamint az RTK pontosságú gépek használata a precíziós gazdálkodás jegyében.

(Címlapkép forrása: KITE Zrt.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?