2024. április 28. vasárnap Valéria
Hiába van bőven, már alig kell a németeknek ez a zöldség: mi változott?

Hiába van bőven, már alig kell a németeknek ez a zöldség: mi változott?

agrarszektor.hu
Már megjelentek az első hazai tételek a német piacokon, közeleg az általában április közepén kezdődő “Spargelzeit”. Dr. Ludger Aldenhoff spárgaszakértő szerint a 2022-es száraz ősz és hideg tél miatt a növényállomány kifejezetten erős, jó állapotban van, és a február végén megindult növekedést a március eleji hűvösebb, kevésbé napfényes időszak lassította le. A szezonkezdetre jó minőségű, erős növekedésű spárgasípokra lehet számítani.

A tavasz beköszöntével már nincs messze a német spárgaszezon, a ‘Spargelzeit' kezdete sem,  amely hagyományosan április közepén indul, de néha egy-két héttel korábbra, néha pedig későbbre csúszik, és hivatalosan június 24-én, Keresztelő Szent János napjával zárul. A Délnémet Spárga- és Szamócatermesztők Egyesületének (VSSE - Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V.) közlése szerint idén Németország melegebb régióiban a termesztők március végére várják az első nagyobb mennyiségeket a takarásos, mini fóliaalagutak alatt folytatott termesztésből - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Fruchthandel szerint a belföldi spárga vásárlása nem csak a németek önellátó képességének erősítése miatt fontos, hanem fenntartható és méltányos (fair) is egyben. A rövid szállítási útvonalaknak köszönhetően pedig jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. A német szedőmunkások bére Luxemburg után Németországban a legmagasabb: törvényi kötelezettségnél fogva 12 euró/óra. Összehasonlításképp Franciaországban legalább 11,27, Spanyolországban 6,21, Görögországban 3,83 eurót kötelező fizetni a szedőknek egy órai munkáért, Olaszországban pedig nincs is ilyen előírás.

Mi vár a németek fogyasztókra az idei szezonban?

Michael Koch, az AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH) agrárpiaci információs vállalat kertészeti szakértője szerint “az idei szezonra jellemző lesz, hogy a fogyasztók továbbra is magas árakkal találkoznak a piacokon, és felismerik, tudomásul veszik, hogy a megnövekedett termelési költségek, valamint a termeléshez szükséges inputok korlátozott rendelkezésre állása miatt a termékek ára már soha nem lesz olyan alacsony, mint korábban. A 2022-es spárgaszezon kezdetét igen erősen befolyásoló ukrán háborúnak idén már nem lesz annyira meghatározó szerepe a vásárlói döntésekben, mint tavaly. Sok függ az időjárástól, mivel a napsütéses napokon több tavaszi zöldség fogy.”

Simon Schumacher, a VSSE igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozta: “az infláció miatt a fogyasztók jobban megfontolják, mire költik a pénzüket. Az élvezeti érték, az egészség és a finom ízek még mindig sok vásárló számára fontosak, és pontosan ezt kínálja számukra a német spárga. Egy másik előny, hogy a direkt árusítás során a túl erős, túl vékony vagy hajlott spárgasípok kedvezményes árakon vásárolhatók meg, így minden alkalomhoz, felhasználási módhoz és pénztárcához megfelelő áruval tudunk szolgálni.

A híres német spárgatermesztés

Az AMI adatai szerint 2022-ben a német piac önellátottsága spárgából csaknem 86% volt, míg 2021-ben ez az arány még csak a 83%-ot érte el, ezt nem sok Németországban termelt zöldség- vagy gyümölcsféle mondhatja el magáról. A 2022-es évben ez a magas arány abból is következett, hogy az alacsonyabb kereslet miatt az importvolumen némileg visszaesett. A fehér spárga piaci aránya 84, a zöld spárgáé pedig 16% volt az AMI kimutatása alapján. A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis termésbecslése szerint a 2022. évi német spárgatermés volumene 113 ezer tonna volt, ami az utóbbi 10 év legkisebb mennyisége, és 5%-kal marad el a tavalyi eredménytől. Az AMI elemzése szerint az idei kisebb termésnek elsősorban nem termesztéstechnológiai vagy időjárási, hanem piaci okai voltak: az előző évinél 4%-kal kisebb, 21400 hektáros termőterület számottevő részén idény közben állították le a betakarítást a gyenge kereslet miatt - vagyis még azelőtt, hogy az összes spárgát leszedték volna.

A német háztartások ugyanis kevesebb spárgát vásároltak az áruházakban, mint az utóbbi 6 évben bármikor. A termelők ezért az olcsó importot tették felelőssé, ám minden valószínűség szerint nem ez történt (a Destatis adatai szerint idén a január-május közötti időszakban Németország 40%-kal kevesebb spárgát importált, mint tavaly). Sokkal valószínűbb, hogy a német vásárlók az emelkedő fogyasztói árakat és a 40 éves csúcsot elérő inflációt érzékelve egyszerűen visszafogták fogyasztásukat a nem létfontosságú termékek piacain. Ez viszont azt eredményezte, hogy az idei szezonban 21%-kal csökkent a spárga felvásárlási volumene, kínálati piac alakult, ki, ezért a magasabb inputananyagárak és munkaerő-költségek mellett a tavalyihoz képest április-májusban átlagosan 4%-kal volt alacsonyabb a spárga fogyasztói ára a német piacokon (csak a szezon legvégén haladta meg az ár az előző évi szintet).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!