2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Fertőző állatbetegség jelent meg Svájcban: az emberekre is veszélyes lehet

Fertőző állatbetegség jelent meg Svájcban: az emberekre is veszélyes lehet

MTI
Szivacsos agysorvadásban (BSE), azaz kergemarhakórban szenvedő szarvasmarhát találtak Svájcban - közölte hétfőn a Svájci Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állatorvosi Hivatal. Az országban évek óta ez az első új BSE-megbetegedés.

A 12 éves beteg állat vágás előtti rutinvizsgálaton bukkant fel Graubünden kantonban. A közlemény szerint "a tetemet elégették, így nem jelenthet már veszélyt sem állatokra, sem emberekre". Svájcban évek óta ez az első új BSE-megbetegedés.

A betegség a szarvasmarha agyvelejét támadja meg. A legnagyobb BSE-járvány az 1980-as évek végé volt, és főként Nagy-Britanniát érintette. Több mint 180 ezer állat úgy kapta el a betegséget, hogy fertőzött takarmányt kaptak. A betegség óriási csapást mért a brit szarvasmarhaágazatra. A betegség azért veszélyes, mert a BSE-s állat húsának fogyasztása az embernél is előidézheti a Creutzfeldt-Jakob-szindrómát (CJD), amelynek tünetei hasonlítanak az Alzheimer-kóréhoz. Más országokhoz hasonlóan Svájcban már 1990-ben betiltották a kérődző állatok számára az állati eredetű fehérjét tartalmazó takarmányt.

Németországban 2000-ben diagnosztizálták az első BSE-megbetegedést, amelyet további 400, köztük három atipikus eset követett; az utolsó ilyen fertőzést Bajorországban észlelték 2021-ben. Idén februárban jelentették az első atipikus BSE fertőzéseket: Hollandiában egy ilyen állatot találtak, amely a holland agrárminisztérium tájékoztatása szerint nem került be az élelmezési ellátási láncba. A másik ismertté vált fertőzést Brazíliából jelentették. A dél-amerikai ország az eset után felfüggesztette szarvasmarhaexportját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?