2024. július 16. kedd Valter
Durva bírság járhat ezért a magyar kertekben: erre mindenképp figyelj oda

Durva bírság járhat ezért a magyar kertekben: erre mindenképp figyelj oda

agrarszektor.hu
A legkisebb kerti etetőre is legalább három-négy madárfaj jár rendszeresen, a nagyobb, évtizedek óta működő etetőhelyeken pedig akár tucatnyinál több különböző madár százas nagyságrendű csapatai fordulhatnak meg nap mint nap. Kevesen tudják, hogy kell helyesen etetni, illetve itatni a madarakat, de arról is biztosan keveseknek vannak információi, hogy a legtöbb, a kertben előforduló madárnak bizony 25 000 forint feletti is lehet a természetvédelmi értéke.

Először is, jó, ha tudjuk, hogy minden madár, amit a kertünkben látunk és felbukkan, védett! Éppen ezért nem árt tudni, hogy természetvédelmi értékük 25 000 forinttól fölfelé növekszik, egyedenként változik. Egy átlagos kerti etetőn 6-8 madárfaj is megfordulhat Magyarországon. De az etetők 100 méteres körzetét figyelembe véve, az etetőkre járó madárfajok száma kb 50 faj is lehet.

 
- mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a HelloVidéknek.

Etetni nem kell a madarakat! Egyrészt azért, mert ők enékül is átvászelik a telet, másrészt, ha mégis megtöltjük az etetőket, azt csak saját magunk szórakoztatására tegyük, hogy gyönyörködjünk hazai madaraink látványában. Azt viszont ne feledjük el, hogy hasznos tevékenység is lehet a madáretetés, illetve, ha énekes madaraink felbukkannak a kertünkben, hiszen megeszik az áttelelő rovarokat, illetve azok utódait.

- közölte a szakember, majd hozzátette, a vízimadarakat viszont nem kell etetni, soha, semmilyen körülmény között!

Na, és mi a helyzet az itatással?

A szakember szerint az itatás jobban segíti a madaraknak a megmaradását. Nagyon enyhék, illetve csapadékmentesek a teleink, így, ha nincsen csapadék, nincs pára, a madarak nem tudnak vizet csipegetve vízhez jutni. Ha nincsen tehát csapadék, eső se, akkor tehát egy klasszikus, téli időszakban, Magyarországon a vízhiány az akár jelentősebb lehet, mint akár egy júliusi aszályban. Ilyen szempontból, ha és amennyiben a települési madárvédelemnek az alapvető célja a természettől eltávolodott emberek természeti-madármegfigyelési élményhez való juttatása, akkor a madáritató erre a legmegfelelőbb eszköz. Mert, hogy itatni egész évben érdemes, míg etetni csak novembertől, március végéig szabad. Tehát az itató és fürdő ilyen szempontból a legjobb madárvédelmi eszköz és módszer és talán a legolcsóbb is. Mivel erre a célra a legmegfelelőbb madáritató egy 45-51 cm átmérőjű műanyag virágalátét - emelte ki Orbán Zoltán.

Mikor van veszélyben egy madár?

Mint mondta, vannak folyamatban ügyek, madármérgezések, csapdázások kapcsán. Ezek alapvetően vadásztársaságokhoz kapcsolódnak. De talán ettől is fontosabb lakossági szinten az, hogy mit tehetünk, ha sérült vagy beteg madarat találunk.

A költési időszakban rengetegen találkozunk madárfiókákkal, akik képességeik elérése előtt hagyták el a fészküket. Nem szabad őket hazavinni, teljesen értelmetlen. Sérült állat esetében viszont érdemes cselekedni. Ilyenkor hívjunk segítséget vagy vigyük be a legközelebbi madármentő helyre vagy értesíteni a területileg illetékes nemzeti parkot. De alapvetően, ha megnézzük, hogy a lakosság mivel szembesül, az a teljesen felesleges és értelmetlen fiókamentés viszi el az ilyen jellegű ember-madár találkozásoknak a körülbelül 70-95%-kát. A fiókákat nem kell hazavinni, nem kell otthon gondozgatni

- meséli a szakember, majd hozzáteszi:

Van még egy lakossági probléma, amivel többet találkozhatunk, ez az, amikor ablaknak ütközik a madár. Ilyen esetben, hogyha a madár látszólag akár mozdulatlan, mindenképp érdemes berakni egy nagyobb cipősdobozba, aljára tenni egy kis konyhai papírtörlőt, tenni a dobozra néhány légrést, és nem túl meleg helyre, garázsba elhelyezni, ahol nincs 10-15 foktól melegebb. Ez egy úgynevezett sokktalanítás után, ami túléli az ütközést, azt szabadon lehet engedni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?