Mostantól így lehet öntözni a földeket Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

Mostantól így lehet öntözni a földeket Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

agrarszektor.hu
Megkezdődött az öntözési idény, még, ha a talajok nedvességi állapota jelenleg nem is teszi indokolttá. Főszabály szerint az öntözési idény március 1-től tart, de kivétel képeznek ez alól azok a vízilétesítmények, ahol a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz befogadásra kerül, itt az öntözési idény április 15-én kezdődik.

Megkezdődött az öntözési idény Magyarországon, ami hivatalosan március 1-től tart, ám bizonyos helyeken csak április 15-én kezdődik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Fontos azonban, hogy az üzemeltető és a vízhasználó a vízügyi igazgatóság hozzájárulása esetén ettől eltérő időpontban is megállapodhatnak! Továbbá ugyancsak főszabály szerint, a téli vízellátás december 1. napjától február 28. napjáig tart. A téli vízellátás idején a vízügyi ágazat által visszatartásra kerültek a többletvizek a hazai tározókban, medrekben, holtágakban (OFFARM), amely további vízpótlási lehetőséget biztosít egy későbbi aszályos időszakra. 50 millió köbméter többlet vizet tartott vissza a vízügyi ágazat. Mindennek ki kell egészülnie további (ONFARM) gazdálkodói feladatokkal úgy, mint

  • a helyes mezőgazdasági gyakorlat,
  • a megfelelő tápanyag-gazdálkodás,
  • a tömörödés és
  • az erózió elleni védekezés,
  • a megfelelő terület- és tájhasználat,
  • a táblán belüli beszivárogtatása,
  • a területi vízvisszatartás.

Gazdálkodói érdek a talaj védelme, szerkezetességének javítása, hiszen jelentősen hat a talaj vízvezető és vízbefogadó képességére, a vízháztartás optimalizálására, a terméseredményekre, a költségekre, illetve csökkenti a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzeteket. A NAK felhívja a figyelmet arra, hogy az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni! A vonatkozó jogszabály a "a mezőgazdasági vízszolgáltató művek üzemeltetéséről" szóló 2/1997. (II. 18.) KHVM rendelet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!