Fontos kijelentést tett Nagy István az ukrán gabonáról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Fontos kijelentést tett Nagy István az ukrán gabonáról: ezt jobb, ha mindenki tudja

MTI
Magyarország élelmiszerellátása biztosított - jelentette ki Nagy István az M1 aktuális csatornán. Az agrárminiszter hozzátette: tavaly több mint 2 millió tonnányi búzát és kukoricát exportált az ország a háborús helyzet ellenére.

Nagy István emlékeztetett, hogy mivel Magyarország élelmiszerellátása biztosított, ezért a kormány kivezeti a gabonára és az olajosnövényekre bevezetett export bejelentési rendszert. Mint fogalmazott, ezt azért kellett bevezetni tavaly márciusban, mert tartani lehetett attól, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt a magyar gabona gyorsan kiáramlik az országból. Az intézkedés révén azonban naprakész információ állt rendelkezésre a kiszállításra szánt terményekről.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy Ukrajna gabona- és olajosmag exportja jelentősen megnövekedett, és a vevők ezt az olcsó, "dömpingárú" terméket keresik, így a szomszédos országok nem tudják értékesíteni saját készleteiket. Nagy István elmondta, hogy hogy ezért fordulnak - a lengyel, a cseh, a román és a bolgár agrárminiszterrel közösen - az Európai Bizottsághoz, amitől azt várják, hogy stabilizálja a belső piacot.

Az ukrán gabona nem oda jut el, ahol a hagyományos piaca van, hanem mindenki előnyt akar szerezni az európai gazdák kárára. Közös, európai és hazai fellépésre is szükség van a kérdésben

- fogalmazott Nagy István.

A tárcavezető közölte azt is, hogy különbséget tesznek majd azon gabonák és olajosmagvak között, amelyek magyarországi célállomással érkeznek, vagyis szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá ezeket a terményeket. Míg a tranzitra érkező árut a lehető leggördülékenyebb módon engedik át az országon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?