2024. április 25. csütörtök Márk
Döbbenetes dolog derült ki a magyar sertésről: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar sertésről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
2010 óta folyamatosan csökken a sertések száma Magyarországon, ugyanakkor a vágások száma évről-évre egyre magasabb. Sokat változott azonban a hagyományos disznóvágás itthon, részben azért is, mert az EU szabályok értelmében a malac leszúrása állatkínzásnak minősül, így a disznó leölésének fájdalommentesen kell történnie, mely előtt kábító pisztolyt kell alkalmazni. Emellett az is hatással lehet a piac alakulására itthon, hogy például a házi disznóvágásból származó hústermékek csakis saját fogyasztásra alkalmasak, nem lehet eladni, árusítani őket.

Folyamatosan csökken a sertések száma Magyarországon 2010 óta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint, 2021-ben közel 2 millió 700 ezer sertést tartottak nyilván, amiből több mint 770 ezer kisebb gazdaságokban nevelkedett - írja a napi.hu. Az elmúlt évben a vágósertés felvásárlási ára folyamatosan csökkent, 2021-ben 386 forint volt, ami 12 százalékkal volt kisebb az előző évinél és 2018 óta nem volt ilyen alacsony. A felvásárolt vágósertések száma meghaladta a 3,9 milliót, 2020-hoz képest 3,5 százalékkal nőtt, az átlagos tömegük 117 kilogramm volt. A vágóhidakon és az egyéni gazdaságokban levágott sertések száma folyamatos növekedést mutat.

De mi a helyzet a disznóvágással?

A disznóvágás Magyarországon régi hagyomány, az elmúlt években azonban több új uniós rendelet miatt is sok minden megváltozott, a feldolgozáshoz használt eszközök éppen úgy, mint a leölés módszere. A vonatkozó EU szabályok értelmében ugyanis a malac leszúrása állatkínzásnak minősül, így a disznó leölésének fájdalommentesen kell történnie, mely előtt kábító pisztolyt kell alkalmazni. Emellett a házi disznóvágásból származó hústermékek csakis saját fogyasztásra alkalmasak, nem lehet ezeket eladni, árusítani. A házaknál levágott sertések nyilvános disznóölésekre sem kerülhetnek. A mostanában divatos közös falusi vagy városi disznóvágásokon csakis engedélyezett vágóhidakról beszerzett állatot dolgozhatnak fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!