Beütött a katasztrófa Dániában: a csirkék tömeges levágását rendelték el

Beütött a katasztrófa Dániában: a csirkék tömeges levágását rendelték el

MTI
Ötvenezer csirke levágását rendelték el Dániában, mert H5N1 influenzavírussal fertőzött példányokat találtak egy gazdaságban az ország nyugati részében - közölte a dán mezőgazdasági minisztérium hétfőn.

A súlyosan fertőző H5N1 vírust először szilveszter éjjelén azonosították elhullott állatok tetemében egy Orumhoz közeli farmon, 177 kilométerre nyugatra Koppenhágától. Az állatok levágását, valamint a telephely tüzetes kitakarítását és teljes fertőtlenítését a Dán Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (DVFA) és a Dán Katasztrófavédelmi Ügynökség (DEMA) felügyeli. A DVFA helyi illetékese közölte: a farm teljes állománya,

ötvenezer csirke levágást tervezik a következő napokban, hogy gátat szabjanak a vírus további terjedésének, és megelőzzék a madarak további szenvedéseit.

A DVFA hétfőn megtiltotta a farm 10 kilométeres körzetében is a tojások felhasználását és a csirkék feldolgozását vagy eladását külön engedély nélkül. A korlátozó intézkedés összesen csaknem 450 ezer szárnyasra terjed ki a környező farmgazdaságokban. A hatóságok azt is közölték, hogy ez az intézkedés leghamarabb 30 nappal az utolsó fertőzött csirke levágását és a terület megtisztítását követően vesztheti hatályát. A minisztérium szerint október óta ez már a negyedik madárinfluenza-hullám Dániában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!