2024. június 25. kedd Vilmos
Fontos kérdésekre válaszolt az Agrárminisztérium: ez rengeteg gazdát érint

Fontos kérdésekre válaszolt az Agrárminisztérium: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
Több fontos kérdésben is hatósági állásfoglalást és intézkedést sürgetett a Baromfi Termék Tanács (BTT) a madárinfluenza miatti állami kártalanításokkal kapcsolatban. Korábban a BTT közbenjárására jött létre a baromfikeltetők 100 százalékos állami kártalanítására vonatkozó közelmúltbeli rendeletmódosítás, de az Agrárminisztérium (AM) állásfoglalása szerint egyes esetekben az eljárásrend nem teszi lehetővé, hogy a hatóság az eddigiektől eltérő határozatokat hozzon.

A BTT rendkívüli elnökségi ülése a közelmúltban több olyan felvetést is megfogalmazott, amelyekkel kapcsolatban változtatásokra lenne szükség a madárinfluenza miatti állami kártalanítási eljárásokban. A terméktanács sürgetésének eredményeként a napokban megjelent az a rendeletmódosítás, amely a meghiúsult kihelyezések miatt 100%-os állami kártalanítást tesz lehetővé a keltetőüzemek számára - olvasható a BTT oldalán.

A terméktanács a károsultak további jelzéseiről a közelmúltban levélben tájékoztatta az Agrárminisztériumot. Ebben többek között a hosszadalmas ügyintézési idő miatt felvetette, hogy a hatóságok a kártérítéseknél miért a káresemény időpontjában rendelkezésre álló forgalmi értékékkel kalkulálnak, és ehelyett miért nem a káresemény időszakára jellemző adatsort veszik figyelembe. A BTT szorgalmazta azt is, hogy a madárinfluenza miatti preventív leöléseknél a forgalmi érték 100%-át térítsék meg, ha nincs kártalanításra kizáró ok. Emellett sürgette azt is, hogy a szervezet telepauditáló rendszerében kiválóan megfelelt minősítésű telepeken termelő gazdálkodók 30%-os többletkártérítést kapjanak, vagyis a megfelelt telepek 25%-os kompenzációján felül a hatóság ítélje meg a kiváló státusért járó plusz 5%-ot is.

A napokban az agrártárca a felmerült kérdésekben kialakította álláspontját, amelyről válaszlevélben tájékoztatta a BTT-t. A minisztérium álláspontja szerint a meglévő eljárásrend csak a kéresemény időpontjában meglévő kártalanítási érték használatára nyújt lehetőséget, ezért az eljárásokban később megadott számok figyelembevételére nincs lehetőség. A preventív leölésekkel kapcsolatban a tárca úgy foglalt állást, hogy a kártalanítási rendszer nem tesz különbséget abban, hogy a járványügyi intézkedéseket tényleges betegség megállapítása miatt vagy megelőzési céllal kell végrehajtani, így a kompenzáció módja is egységes. A telepauditálásoknál pedig a minisztérium úgy ítéli meg, hogy az 5%-os pluszkártalanítás feltételeit a dokumentumellenőrzések megtörténte nem elégíti ki, hanem ahhoz a legutóbbi szemle alapján szerzett kiváló, kiemelkedő minősítésre van szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?