Durvul a helyzet Skóciában: fertőző állatbetegség szedi áldozatait

Durvul a helyzet Skóciában: fertőző állatbetegség szedi áldozatait

agrarszektor.hu
Nemrég Skóciát is elérte a madárinfluenza H5N1-es típusa. A napokban pedig három új esetet is igazoltak Aberdeenshire, valamint Dumfries és Galloway megyékben.

A H5N1 altípusú madárinfluenza megbetegedését augusztus 14-én az aberdeenshire-i Fraserburgh közelében egy második és egy harmadik telephelyen igazolták. A betegség jelenlétét Dumfries és Galloway-i Kirkcudbright közelében lévő egyik telephelyen is megerősítették - írta meg a FarmingUK.

A skót kormány az előírásoknak megfelelően 3 km-es védőkörzetet és 10 km-es megfigyelési körzetet hirdetett ki az összes érintett telephely körül. Ez fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében a zónákon belül szállítási korlátozásokat jelent, például baromfi, tetemek, tojások, használt baromfi alom és trágya tekintetében. Skóciában egyébként a múlt héten további madárinfluenzás eseteket erősítettek meg a Felföldön, Aberdeenshire-ben és a Lewis-szigeten.

Az idei évben 2021 vége óta az Egyesült Királyságban és Európában az eddigi egyik legsúlyosabb madárinfluenza-járvány tört ki, több tízmillió baromfit öltek le. Az év elején Angliában négy baromfitenyésztő megbetegedett madárinfluenzában, miután fertőzött madarakkal kerültek kapcsolatba. Ennek ellenére a kormány nemrégiben feloldotta a madárinfluenza megelőzési zónát a baromfi és a fogságban tartott madarak esetében, amelyet a madárinfluenza terjedésének megállítása érdekében vezettek be, mivel a betegség kockázata "alacsonyra" csökkent.

Dr. Christine Middlemiss, az Egyesült Királyság főállatorvosa szerint a "lelkiismeretes biológiai biztonság" továbbra is a legkritikusabb védekezési forma a madarak biztonságának megőrzése érdekében. Mint fogalmazott,

a járvány kitörésének példátlan jellege bebizonyította, hogy a madártenyésztők számára minden eddiginél fontosabb, hogy éberen figyeljék a betegség jeleit, és szigorú biológiai biztonsági előírásokat tartsanak be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!