Itt a kormány legújabb döntése az árstopos élelmiszerekről: ez várhat a vásárlókra

Itt a kormány legújabb döntése az árstopos élelmiszerekről: ez várhat a vásárlókra

agrarszektor.hu
Hiába jött ki néhány napja a rendelet arról, hogy mekkora készlettel kell rendelkezniük az árstopos termékekből a kereskedelmi egységeknek, a mennyiségi előírásokat nagyon nehéz teljesíteni, ezért a boltokban vannak is, és lesznek is készlethiányok. Ráadásul az élelmiszerekre bevezetett hatósági áras rendelkezés miatt a kereskedők inkább importból szerzik be majd az árukat, ami végső soron a magyar mezőgazdaságot gyengíti.

December 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet arra vonatkozóan, hogy mekkora készlettel kell rendelkezniük az árstopos termékekből a kereskedelmi egységeknek. A rendelet alapján két hét múlva szigorúbbak lesznek az ellenőrzések az árstoppos termékek készletére vonatkozóan, ám az új szabályozás nem teljesen érthető.

EZ IS ÉRDEKELHET

 
A napi készlet kétszereséig kell emelni a kereskedőnek, tehát a kiskereskedelmi egységben ennyit kell tartani. Nagyon sok kérdést felvet ez a mostani módosítás. Nehéz a mennyiségi előírásokat teljesíteni, ezért a boltokban vannak is, és lesznek is készlethiányok. A csirke, a baromfi minden testtájjal együtt jön világra, ám ha eltolódnak a volumenek a hatósági áras termékek irányába - tehát több csirkemell vagy több farhát szükséges -, akkor a többi normál piaci áron lévő testtájból kevesebbet vásárolnak. A következő madarat úgy kéne levágni, hogy ugyanazokat testtájak egyforma arányban fogyjanak

- jelezte az InfoRádiónak Neubauer Katalin, a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szövetség jogalkotóhoz fordul annak érdekében, hogy a rendelkezés betartása pontos és precíz legyen.

Az UHT tejből van elegendő, a kereskedő azonban háromszáz forintért vásárolja, ám a 2021. október 15-i áron, vagyis 205-210 forintért értékesíti.

Nagyon torz ez az egész hatósági áras rendelkezés. A kereskedő egyértelműen az import irányába fog fordulni, ahol kedvezőbb áron fogja tudni megvenni a tejet. Nem gondolom, hogy célja lehet a jogalkotónak, hogy a magyar mezőgazdaság ellenében importtermékekre szoruljunk. Nem várható el a kiskereskedelemtől az, hogy gyakorlatilag egy éve hangsúlyos termékeket folyamatosan veszteséggel áruljanak

- mondta Neubauer Katalin. Kiemelte, a már eddig felhalmozott veszteségek miatt a kisebb boltok közül sokan már bezárásra kényszerültek, de a nagyobb üzletláncok működése is veszélybe kerülhet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?