2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Durva, ami ezekkel a magyar borokkal történik: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Óriási siker történt a magyar borágazatban, hiszen a Szepsy Pincészetet Firenzében, a Golden Vines Awards díjkiosztón a kontinens legjobb borászatának választották. Idősebb Szepsy István pedig bekerült a Hírességek Csarnokába. Ifjabb Szepsy István kiemelte, hogy a folyamatos megújulás és a prémium tokaji borok fejlesztése továbbra is kiemelt céljuk marad, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy az energiaválság ebben az ágazatban is komoly nehézségeket okozhat.

A szakember nagyon fontosnak tartja, hogy az elismerést külföldi szakemberek ítélték oda, de erősíti a presztízsét a korábbi díjazottak névsora is. Nagy dolog szerinte, hogy a francia, olasz, spanyol, német márkák között magyar is felmerülhet. Úgy látja, a két elismerés megerősíti azt, hogy helytálló az, amit ők gondolnak a magyar, illetve a tokaji borról - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A borvidékeknek világszerte van egy olyan nehézsége, hogy nehezen tudnak megújulni, mert nagyon tradícióhoz kötött a borkészítés. Ebben a változó világban fontos, hogy meg tudjunk újulni, és a megújulást mindig úgy kell tervezni, hogy ugyanezekben a pincékben, ugyanezeken a szőlőhegyeken, ugyanezekkel a szőlőfajtákkal mégis speciálisabban kell elkészíteni azt, ami már több száz éve készül a borvidéken. A magasabb értékek kiemelése, ami termőhelyhez köthető, vagy a fajta speciális bemutatása az, ami elsősorban ahhoz vezetett, hogy a szakma felfigyelt a márkánkra

- mondta a lapnak a megújulás lehetőségeiről Ifjabb Szepsy István.

Elárulta azt is, hogy a díjjal nem párosult pénz, a járulékos anyagi előnyök most jelentkezhetnek, de ezt még csak most élik meg, hiszen ilyen nemzetközi platformon korábban még nem szerepeltek. Egyúttal bízik abban, hogy a fogyasztói kör is változni fog a díj hatására, hogy a boraik még szélesebb körben is ismertek lesznek. Ami a fejlesztéseiket illetik, az eddigi vonalat követik majd: van két olyan tokaji borkategória, ami nemzetközileg leginkább fejleszthető. Ez a kettő pedig nem más, mint a száraz fehérborok, a száraz furmint, ami segít az aszú újrafelfedezésében, a másik maga a tokaji aszú.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ifjabb Szepsy István kitért a nehézségekre is: elmondta, hogy a koronavírus-járvány nagy csapás volt az ágazatnak, hiszen világszerte bezártak ideiglenesen (vagy végleg) a vendéglátóhelyek. Most pedig itt van az energiaválság, ami miatt részleges vagy teljes bezárásokra számít. 

Ez a prémiumborok értékesítésében kulcsfontosságú, mert bizonyos árszint felett az üzletláncokban való értékesítés elképzelhetetlen

- vélekedett a szakember, majd kihangsúlyozta, hogy jelenleg mindenki retteg attól, hogy a prémium borok piacát hogyan gátolják az energiaproblémák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?