Megőrülnek a magyarok ezekért az új paradicsomokért: te megkóstolnád őket?

Megőrülnek a magyarok ezekért az új paradicsomokért: te megkóstolnád őket?

agrarszektor.hu
A Szupermenta korábbi, tavaszi terméktesztjén vizsgált paradicsom-vetőmagokkal végeztek kísérletet a Nébih Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomásán. A szakemberek összesen 25 vetőmag tételt vetettek el, és figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a paradicsomok betakarításáig.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feladatkörébe tartozik - többek között - a növényfajták állami elismerése, engedélyezése, ellenőrzése és nyilvántartása is. A tordasi állomás a teljes hálózatot tekintve, központi feladatokat végez a fajtakísérletek kiszolgálására. Éppen ezért - a Szupermenta paradicsom-vetőmag terméktesztjének folytatásaként - ezen az állomáson végeztek leíró kísérletet a szakemberek azzal a céllal, hogy hasznos információkat nyújtsanak a fajták termesztési és felhasználási tulajdonságairól a hobbikertészkedők részére - írja a Nébih.

A magokat március elején vetették el üvegházban, és gondosan ápolták a belőlük kifejlődött palántákat. Április közepén a palántatálcákból fűtetlen fóliasátorba ültették a megerősödött növényeket, ahol csepegtető szalag segítségével öntözték őket. A növények tovább növekedtek, ezért felkötözték őket, a hónaljhajtásaikat eltávolították, a főszárat pedig zsinór mellett felvezették. A kiültetés után hamarosan megjelentek rajtuk az első virágok, melyek beporzásához poszméheket telepítettek, így június közepén már érett, különböző színekben pompázó cseresznye- és koktélparadicsomokat szedhettek a növényekről. A termesztés folyamatát és a terméseket illetően is elmondható, hogy jól vizsgáztak a paradicsomok, hiszen megfelelő ütemben fejlődtek, és a várt termést hozták.

A tesztben résztvevő fajták alakjukat, ízüket és színüket tekintve is sokfélék voltak. A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek megmérték a termések cukor-, sav-, C-vitamin- és likopintartalmát is. Az eredmények azt mutatták, hogy átlagosan 4,4g/100g volt a cukor- és 0,47% (m/m) a savtartalmuk. A bogyókban átlagosan 23,9 mg/100g C-vitamint mértek a szakemberek, a likopintartalmuk pedig átlagosan 9,43 mg/100g volt. A termésekben a különböző mennyiségben jelenlévő likopin külső megjelenésükben is megmutatkozik, ugyanis ez határozza meg a paradicsomok színét: a pirosban van a legtöbb, míg a sárga színűekben a legkevesebb likopin.

A népszerű kedveltségi vizsgálat természetesen a cseresznye- és koktélparadicsomok esetében sem maradhatott el. A szakértők és laikusok értékelése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a legkedveltebb fajta a Ravello (Samen Pfann, F1-Hybride paradicsom) lett, a második helyen a Zucchero (Blumen, Sapore Italiano Pomodoro, F.1 paradicsom), míg harmadikként a Nugget (Kiepenkerl, F1 cseresznyeparadicsom) végzett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?