Veszélyes kórokozók lehetnek a magyar gabonatárolókban: mindent megfertőzhetnek

Veszélyes kórokozók lehetnek a magyar gabonatárolókban: mindent megfertőzhetnek

agrarszektor.hu
A globális átalakulások mellett a jelenlegi időjárás is kedvező hatással van a mikroszkopikus gombák elszaporodására. A gabonafélék betakarításakor lehullott nagy mennyiségű csapadék minden bizonnyal növeli a növények - különösen a kukorica - mikotoxin-szennyezettségét. Mivel az apró élősködők által termelt méreganyagok az élelmiszerláncba bekerülve az emberre is veszélyesek lehetnek, a jelen időszakban kiemelten fontos azok laboratóriumi vizsgálata - hangsúlyozta Vadasi Tamás, a WESSLING Hungary Kft. szakértője.

Miközben az éghajlat megváltozása kapcsán annak negatív hatásaival szembesülünk, ki kell mondani, hogy a folyamatnak bizony vannak nyertesei is. Ilyenek többek között a növényeken élő mikroszkopikus gombák. Ezeknek a parányi élőlényeknek a jelentős része azonban az emberre is veszélyes méreganyagokat termel - olvasható a Laboratórium.hu oldalán.

Az idei gabonatermékek kiemelt mikotoxin-fertőzöttségével számolni kell. Ennek egyik oka az, hogy a hosszú aszályos időszak alatt a növények védekezőképessége legyengült, a másik oka pedig a betakarításkor lehullott nagy mennyiségű csapadék. Ez különösen kedvez a gombáknak, az általuk termelt méreganyagok vizsgálatára ezért fokozottan oda kell figyelni

- mondta el Vadasi Tamás, az Eurofins tagjaként működő WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.

Az előbbi negatív hatásokat erősíti a klímaváltozás is. A felmelegedő éghajlaton ugyanis ezek az apró gombák nem csak nagyobb számban vannak jelen a növényeken, hanem több méreganyagot is termelnek.

Egy korábbi hazai kutatás során már kiderült, hogy a szántóföldi eredetű mikotoxinok jelenléte a gabona alapú élelmiszer- és takarmány-alapanyagokban szinte kivédhetetlen. Az alacsony dózisú, hosszan tartó bevitel egyre nagyobb valószínűséggel okoz majd egészségügyi problémát, ráadásul a multitoxinhatásnak, vagyis az egyszerre több méreganyagnak való kitettség következményei még alig ismertek. Ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek megfelelően a szakemberek megismerjék ezeknek az anyagoknak a szervezetre kifejtett hatásait, tisztában legyenek a különböző mikotoxinok együttes előfordulásának következményeivel is.

Vadasi Tamás szerint megnyugtató megoldást jelenthet a laboratórium által is kínált multitoxin-mérés, amelynek során egyszerre 7 mikotoxintípust, illetve ezek különböző alcsoportjait képesek detektálni, és amely vizsgálat az egyszeri előkészítés miatt sokkal kedvezőbb áron elérhető az ügyfelek számára, mintha külön-külön kellene mérni az egyes mikotoxinok szintjét. Ennek a laboratóriumi, úgynevezett elválasztástechnikai módszerek lényege, hogy a mintából homogenizálást követően a szakemberek kivonják a számukra fontos vegyületet, a kivonatot megtisztítják, alkotórészeit pedig folyadék- és/vagy gázkromatográfiás eszközökön kimutatják.

Az Eurofins és a WESSLING Hungary Kft. szakembere az alábbiakban foglalta össze a mikotoxinokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a termelőknek és a vásárlóknak egyaránt:

  • A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok (a gombák által megtermelt mérgek) előállítására.
  • A mikotoxinok között olyan vegyületek is ismertek, amelyek a melegvérű szervezetekre a legtoxikusabb kémiai anyagoknak tekinthetők.
  • A legtöbb ismert mikotoxint - az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett - a fuzáriumok termelik.
  • A kalászosok vizsgálatára azért (is) van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása.
  • A termelőknek, forgalmazóknak a jelen időjárás miatt is fokozottan figyelniük kell termékeik mikotoxin-szennyezettségére.
  • A mikroszkopikus gombák toxinjait és a növényvédő szerek maradékait a modern laboratóriumokban elválasztástechnikai módszerekkel elemzik.
  • Csak ellenőrzött forrásokból vásároljunk!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!