Óriási ellenőrzés indul: bármikor lecsaphat a Nébih a gabonatárolókra

Óriási ellenőrzés indul: bármikor lecsaphat a Nébih a gabonatárolókra

agrarszektor.hu
A kormány nemcsak a Magyarországon áthaladó ukrán gabonát, illetve annak útját ellenőrzi, hanem a már korábban beérkezett termények minőségét is. Erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalára kitett bejegyzésében számolt be. 

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a napokban elrendelt célellenőrzés során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberi minden - összesen körülbelül 700 - hazai gabonatárolót fel fognak keresni, és mintát fognak venni az ott elhelyezett, de korábban nem vizsgált ukrán gabonatételből. A bejegyzéshez csatolt videóüzenetben a kormányszóvivő arról is beszélt, hogy nem hagynak nyitva semmiféle kiskaput, és hogy Magyarországon nem kerülhet forgalomba szennyezett gabona.

Szentkirályi Alexandra arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország az uniós rendelet ellenére sem engedi, hogy az ukrán gabona ellenőrizetlenül jusson az országba. A hazai importtilalom bevezetése mellett a szakemberek az Agrárminisztérium rendelkezése szerint országosan minden hazai gabonatárolót felkeresnek, célellenőrzést végeznek, és a szükséges mintákat meg is vizsgálják - mondta el a kormányszóvivő, a Nébih laboratóriumából jelentkezve, ahol megnézte, hogyan zajlik a gabonák esetében végzett úgynevezett mikotoxin vizsgálat. Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy

nem engedünk abból, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez, hogy csak megfelelő takarmány kerüljön a magyar gazdákhoz.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Magyarországon jelenleg rendkívül nagy mennyiségű, toxinokkal szennyezett kukorica található. A helyzet megoldása egyre sürgetőbb lenne, ám a megoldás még várat magára. Ezt a napokban jelezte a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, de erről beszélt Reng Zoltán is, a a Hungrana Zrt. vezérigazgatója a cég zártkörű szakmai sajtóreggelijén.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!