Alapjaiban változhat meg az öntözés a földeken: itt a spanyolok új megoldása

Alapjaiban változhat meg az öntözés a földeken: itt a spanyolok új megoldása

agrarszektor.hu
A BayWa AG befektetett a Spherag nevű spanyol start-up vállalkozásba. A Spherag ugyanis egy újszerű megoldást fejlesztett ki a meglévő öntözőrendszerek digitalizálására és automatizálására, ami jelentősen csökkentheti a a mezőgazdaságban a víz- és az energiafogyasztást. A Spherag az új befektetést a forgalmazási tevékenységek bővítésére és a jelenlegi megoldás további felhasználási eseteinek kidolgozására fogja fordítani a precíziós öntözés területén.

A BayWa AG a befektetési részlegén keresztül befektetett a Spherag nevű spanyol start-up vállalkozásba. A Spherag egy olyan megoldást fejlesztett ki, amely a dolgok internete (Internet of Things - IoT) épül, és amely alkalmas a meglévő öntözőrendszerek digitalizálására és automatizálására. A spanyol start-up állítása szerint az általuk kifejlesztett rendszer egyharmadával is csökkentheti a mezőgazdaságban a víz- és az energiafogyasztást - olvasható a Future Farming oldalán.

A Spherag megoldása napenergiával működő modulokból áll, amelyek a meglévő öntözőrendszerek vezérlőegységeire szerelhetők. A modulok hálózata létrehozza a rendszer digitális ikertestvérét, amely valós időben figyeli az öntözést, és közvetlenül vezérelhető. A megoldás alapján a gazdálkodók a jövőben az öntözést távolról, az okostelefonjaik segítségével tudják majd irányítani, ahelyett, hogy kézzel nyitnák meg és zárnák el az egyes szelepeket. Ahogy Marion Meyer, a BayWa Venture GmbH, a BayWa AG befektetésekkel foglalkozó üzletágának ügyvezető igazgatója fogalmazott,

hirtelen nem kell többé az egész szántóföldet körbejárni. Ez nemcsak időt takarít meg, hanem csökkenti az energiafogyasztást és a vízfelhasználást, valamint minimalizálja a felesleges nitrogén kimosódást.

A Spherag rendszerbe más adatforrások, például időjárás-állomások és talajnedvesség-érzékelők is integrálhatók. Egyéb funkciók közé tartozik a vízfogyasztás mérése. Marion Meyer beszélt arról is, hogy az öntözés a mezőgazdaságban még mindig nagyon analóg folyamat, a Spherag megoldása azonban kapu lehet a digitális világba. Mint kiemelte, ez a megoldás pedig különösen érdekes lehet az olyan vízigényes kultúrák esetében, mint például a diófélék vagy az avokádó, amelyek iránt nagy a kereslet a fogyasztók körében, és amelyeket gyakran illetnek kritikákkal is a termesztésükhöz szükséges vízmennyiség miatt. A szakember szerint az új technológiából mindazonáltal a németországi gyümölcs- és zöldségtermesztés is profitálhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58