2024. június 16. vasárnap Jusztin
Talajjavítás mesterfokon: az igazán profi gazdák így turbózzák fel a földjüket

Talajjavítás mesterfokon: az igazán profi gazdák így turbózzák fel a földjüket

agrarszektor.hu
Az európai uniós és a magyar jogszabályok szigorúságából és engedélyköteles voltából kifolyólag a kommunális eredetű szennyvizek, szennyvíziszapok, s az abból készült komposztok mezőgazdasági célú felhasználása hazánkban még viszonylag gyerekcipőben jár. Pedig ezek a matériák, magas szerves anyag-, nitrogén-és foszfortartalmuk miatt nemcsak a tápanyag-utánpótlásra és a mikroelemek pótlására, de a talajszerkezet javítására - így a vízgazdálkodás normalizálására, vízmegőrzésre - is alkalmasak lennének.

Az elmúlt évtizedek talajhasználati gyakorlata következtében a talajok elsavanyodásának fokozódása és a talaj fizikai szerkezetének, biológiai aktivitásának romlása jellemző, melyet nemzetközi szinten is kezelendő problémaként vázolnak fel az "elsivatagosodás" megnevezéssel kommunikálva - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A talajélet, a talaj flórája és faunája egyre sivárabb, a humuszképződés folyamatát elősegítő beavatkozások, anyagok használata stagnál vagy csökken. A talaj szervesanyagkészletének, mikrobiológiai aktivitásának, vízgazdálkodásának javításához megoldása lehet a szennyvíziszap és az abból készült komposzt termelési körforgásba való visszaillesztése.

Természetesen a kommunális eredetű szennyvizek, szennyvíziszapok, s az abból készült komposztok mezőgazdasági célú felhasználása vonatkozásában uniós és hazai jogszabályok jelentős korlátozásokat fogalmaznak meg, s a hasznosítás a mezőgazdasági területeken engedélyhez kötött hazánkban. Ezen szabályzók betartásával készített tervek és engedélyek kizárják annak lehetőségét, hogy a fent említett anyagok negatív hatása bármely területen realizálódhasson.

A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításának vizsgálata során - a műtrágya kiváltás, a talaj szerkezetessége, vízgazdálkodásának javítása, a pentozánhatás kivédése terén -nem elhanyagolható megfelelő szállítási távolságon belül a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap, mint másodlagos nyersanyag mezőgazdasági célú hasznosítása, mellyel a talajok regenerálódási folyamatai is elősegíthetőek.

A szennyvíziszap és az abból készült komposzt az összetételének köszönhetően, a magas szerves anyag-, nitrogén-és foszfortartalma miatt tápanyagutánpótlásra, mikroelemek pótlására, valamint a talajszerkezet javítására - így a vízgazdálkodás normalizálására, vízmegőrzésre - is alkalmas. A szerves kötésben lévő tápelemek nagyon jól hasznosulnak, ezért a vertikális kimosódása is minimális, sokkal inkább helyben tartható, növelve a talaj stressztűrését és vízgazdálkodási potenciálját. A szennyvíziszappal és annak felhasználási lehetőségével kapcsolatos információk az Agrárkamara vonatkozó kiadványában találhatóak. A talajok szervesanyagtartalmának fontosságával kapcsolatban bővebb információk ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?