Óriási változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lesz a polcokon a jövőben?

Óriási változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lesz a polcokon a jövőben?

agrarszektor.hu
Habár úgy tűnik egy kicsit megnyugodott az étolajpiac, és Magyarországon egyáltalán nem beszélhetünk általánosan az étolaj hiányáról, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nincsenek problémák az élelmiszeriparban felhasznált napraforgó-étolajjal kapcsolatban. Akadnak például olyan élelmiszerek, ahol napraforgó helyett repce vagy más növényi olajat használnak a receptben, egyes gyártók pedig teljesen átálltak a napraforgóolajról más növényi vagy akár állati alapanyagra.

Kicsit megnyugodni látszik az étolajpiac, amióta Ukrajnából már kijuthat alternatív útvonalakon napraforgó - mondta a Világgazdaságnak Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója. Habár Németországból, Franciaországból, Olaszországból vagy éppen Angliából is rendszeresen érkeznek hírek arról, hogy a napraforgóolaj hiánycikk, és a hazai üzletekben is elszórtan tapasztalható hasonló, de a belpiacon nem rendszerszintű a probléma. A szakember kiemelte, egyáltalán nem beszélhetünk általánosan az étolaj hiányáról Magyarországon, és azt látni, hogy elérhetők napraforgóolaj-készletek, de az árak magasabbak, mint korábban. Az valóban jó hír, hogy javul az Ukrajnából történő beszállítás, de kis mennyiség nem oldja meg a beszerzési nehézségeket, ugyanakkor enyhítő körülmény, hogy az idei előrejelzések szerint jó lehet a napraforgó termése. Feltéve, hogy nem az aszály sújtotta területeket nézzük, mivel ott komoly gondok lesznek a hozamokkal.

Vörös Attila közölte, azt azonban mégsem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nincsenek problémák az élelmiszeriparban felhasznált napraforgó-étolajjal kapcsolatban. 

Már az ukrán háború kitörése előtt is jelentős áremelkedés zajlott az agrártermékek, így a napraforgó piacain is. Ezek tőzsdei árucikkek, a globális folyamatoknak pedig értelemszerűen részesei a hazai élelmiszer-feldolgozók is. A Covid utóhatásai itt is érvényesültek, a háború kitörése, így az ukrán napraforgóexport leállása pedig rátett egy hatalmas lapáttal a helyzetre. A gyártók ezért tavasz óta keresik azokat a megoldásokat, hogy miként tudják átvészelni a napraforgómag- és napraforgóolaj-ellátási gondokat.

Ahol lehetséges, attól függően, hogyan állnak rendelkezésre az alapanyagok, több recepttel dolgoznak a gyártók. Ha napraforgót tudnak megbízhatóan beszerezni, akkor azzal készülhet az élelmiszer, ha pedig repce vagy más növényi olaj érhető el stabilan a piacokon, akkor az ahhoz igazított recepttel gyártanak. Ez nem általános gyakorlat, és csak azoknál a termékeknél kivitelezhető, ahol a minőségi, az íz- és az egyéb paraméterek adottak ehhez - hangsúlyozta Vörös Attila. Hozzátette azonba, hogy egyes gyártók akár teljesen átálltak a napraforgóolajról más növényi vagy akár állati alapanyagra, az ő esetükben a napraforgó helyett a pálmaolaj, vagy éppen a sertészsiradék elérhetősége lesz rövid távon meghatározó.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!