2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Brutális állatirtás Budapesten: ismeretlen vadászok lőtték ki a vaddisznókat

agrarszektor.hu
Szerda délelőtt kegyetlen állatirtás történt Budapesten, a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron: több vaddisznót is kilőttek, az állatokkal (többnyire kismalacokkal) a János Kórház közelében, a villamos melletti vízelvezető aknában végeztek vadászok. A történéseket a villamoson utazók is szemtanúi voltak, egy kisfiú annyira rosszul lett a látottaktól, hogy mentőt is kellett hívni hozzá, kórházba azonban nem kellett szállítani - ezt az Országos Mentőszolgálat is megerősítette.

A katasztrófavédelem szóvivőjétől a Telex megtudta, hogy az állatok beleestek a vízelvezető árokba, ahonnan nem tudtak kimászni - erről egy járókelő értesítette őket. Ezután a szomszédos kerületből a II. kerületi tűzoltók érkeztek ki a helyszínre, akik a kötelező protokoll szerint jártak el, a Pilis Parkerdő Zrt. szakembereitől kaptak egy telefonszámot, hogy kit kell ebben az esetben hívni. A katasztrófavédelem szóvivője a lap kérdésére azt mondta, hogy akit hívtak, azt közölte a tűzoltókkal, hogy ne érintsék meg az állatokat. A tűzoltók így is tettek, és megvárták, amíg az illetékes a helyszínre ért. Így aztán tűzoltói beavatkozás nem történt, a tűzoltók nem mentettek állatokat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Parkerdő szóvivője szerint viszont nekik nincs illetőségük belterületen, az adott önkormányzat az illetékes ilyenkor, nekik kell az esetet bejelenteni. Sok tehát egyelőre a kérdőjel az eset körül, a Parkerdőnél, az önkormányzatnál és a katasztrófavédelem is nagy a bizonytalanság, de a János Kórház sem tud egyelőre semmit sem az esetről. Az ügyben érkezett bejelentés a rendőrségre is, a Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el. A rendőrség csütörtökön a honlapján azt írta: a sajtóban megjelent, névtelen forrásra hivatkozó hírek ellenére a BRFK tevékenység-irányítási központja nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére; a rendőrséghez ilyen jellegű kérés sem érkezett. Azt is hangsúlyozták, nem a rendőrség hatásköre eldönteni, hogy a lakott területre tévedt vadállatokat szükséges-e kilőni.

Ebben az esetben azonban a lövések leadásának körülményei bűncselekmény gyanúját vetették fel, ezért a II. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el - közölte a rendőrség. A hegyvidéki önkormányzat csütörtökön az MTI-vel azt közölte: szerdán, a reggeli órákban ismeretlenek a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János kórház közötti erdős területen, belterületen több lövéssel kilőttek egy vaddisznót a malacaival együtt. Az állatok kilövéséről az önkormányzatot előzetesen nem értesítették. Azt írták, hogy a reggeli órákra, a munkanapra, illetve tanítási napra tekintettel a környéken sok járókelő, tömegközlekedéssel vagy más járművel utazó, több gyermek tartózkodott. Kiemelték: a lövéseket az ő közvetlen közelükben adták le. A fegyverhasználat veszélyeztette a környéken tartózkodó, illetve közlekedő személyek, közöttük gyermekek életét és testi épségét, valamint a vagyonbiztonságot is. Hozzátették, mindezekre tekintettel a XII. kerületi önkormányzat ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?