Figyelmeztetés érkezett az adóbevallásról: ezt minden őstermelőnek tudnia kell

Figyelmeztetés érkezett az adóbevallásról: ezt minden őstermelőnek tudnia kell

agrarszektor.hu
Új funkcióval bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapja. Most már innen is elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által üzemeltetett közhiteles őstermelő kereső alkalmazás.

Az Agrárkamara portáljának kezdőoldaláról is elérhetővé vált a Nébih által üzemeltetett közhiteles őstermelő kereső alkalmazás. Az oldal mostantól az ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ gombra történő kattintásakor az érdeklődőt erre a keresőfelületre navigálja - írta meg a NAK.

A Nébih által működtetett felületen lekérdezhetők a mezőgazdasági őstermelők nyilvános adatai. A lekérdezés az őstermelő neve és születési ideje, vagy FELIR azonosítója vagy NÉBIH tevékenység azonosítója alapján, az adatok beírása után, a SZŰRÉS gomb megnyomásával történhet. A megjelenő őstermelői adatok mellett, ha az őstermelő családi gazdaságnak is tagja, akkor a családi gazdasága nyilvántartási száma (ŐCSG nyilvántartási szám) is megjelenik.

A NAK emellett arra hívta fel az érintett őstermelők figyelmét, hogy a 2021. január 1. napján hatályba lépett jogszabályváltozások alapján az adatok új nyilvántartásba való automatizált migrálása következtében előfordulhat eltérés vagy adathiány, melyek pótlása folyamatos. Amennyiben valaki 2020. december 31-én rendelkezett hatályos őstermelői igazolvánnyal, és adatait nem találja meg az új őstermelő keresőben, vagy korábbi közös igazolványosként, családi gazdaság tagjaként az ŐCSG nyilvántartási száma nem szerepel adatlapján, akkor az Agrárkamara azt javasolta, hogy az illető forduljon a falugazdászához. Az őstermelői jogviszonnyal kapcsolatos kedvezményekről, kötelezettségekről és egyéb tudnivalókról bővebb információk itt találhatók:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?