2024. június 16. vasárnap Jusztin
Az uniós csatlakozás óta nem történt ilyen a magyar agráriumban

Az uniós csatlakozás óta nem történt ilyen a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Programról és azon belül a precíziós géppályázat tapasztalatairól tartott előadást Viski József az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közgyűlésén, Gödöllőn. Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a helyettes államtitkár az eseményen felidézte, hogy a kormány 80 százalékra emelte a nemzeti társfinanszírozást a korábbi 17 százalékról, amelynek köszönhetően a Vidékfejlesztési Program pénzügyi kerete jelentősen megnőtt.

A 2007-2013-as időszakban 1550, 2014-2020-ban 1400, a 2021-2022-es időszakban 1500 milliárd forint, összességében 2027-ig 4265 milliárd forint jut vidékfejlesztésre - mondta Viski József. Hozzátette: a beruházási pályázatokra 1600 milliárd forintnyi igény érkezett be, amely 500 milliárddal több a meghirdetettnél, ezért megemelte a tárca az egyes pályázatok keretösszegeit. Viski József szavai szerint a Vidékfejlesztési Program 2014-2022-es időszakában összesen bő 2900 milliárd forint áll rendelkezésre. Közel 300 ezer támogatott kérelem van az elmúlt 8 évben a Vidékfejlesztési Programban, eddig 2865 milliárd forintnyi forrásra tettek már kötelezettségvállalást, lényegében a program keretösszege elfogyott.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kifizetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy 200 milliárd forint híján a 2014-20-as forrásokat ki is fizették a kedvezményezetteknek. A helyettes államtitkár szerint vannak közel 100 százalékban elbírált támogatási konstrukciók, a később benyújtott tavaly év végi és idei benyújtású pályázatok esetén pedig legkésőbb ősszel születnek meg a támogatói döntések.

Az átmeneti források biztosították számunkra, hogy nagy összegű pályázatokat tudtunk kiírni, emeltük a keretösszeget és az adható maximális támogatás összegét is  

- tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az átmeneti források helyzetével, illetve a társfinanszírozás emelésével kapcsolatban kifejtette, hogy több mint 1000 milliárd forintnyi beruházási támogatás és 450 milliárd forintnyi agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodást segítő támogatás kihelyezésre történt meg a piacra az elmúlt hetekben. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ilyen mértékű támogatással az uniós csatlakozás óta nem tudtak szolgálni a magyar gazdáknak. A kihívásokkal kapcsolatban felidézte, hogy tavaly és idén az Agrárminisztérium segítséget nyújt a megvalósítási határidők meghosszabbításával, illetve az építőipari árak emelkedéséből adódó többletköltségek kompenzálásával. A precíziós gazdálkodás területén a 100 milliárd forintos géptámogatási keretösszeget közel a duplájára kellett emelni, mert közel háromezer támogatási kérelem érkezett be. Ezek közül több mint 2200-ról született támogató jellegű döntés és az 1 százalékot sem éri el az elutasítottak száma. A Vidékfejlesztési Programban 2023 és 2027 között 2800 milliárd forint fog rendelkezésre fog állni.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?