Ennyit számít a fűnyírás: egész mást kellene csinálnunk az utak menti területekkel

Ennyit számít a fűnyírás: egész mást kellene csinálnunk az utak menti területekkel

agrarszektor.hu
Nagy-Britannia területének 1,2 százalékát, egy nagyjából Nógrád megyének megfelelő területet tesznek ki az út menti területek, amiket az Exeteri Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint sokkal jobban is fel lehetne használni a biodiverzitás elősegítése érdekében. Ez megállapította: a rendszeres fűnyírás csak esztétikai szempontokat szolgál, ám ökológiailag rendkívül káros.

A kutatók vizsgálatai és becslése szerint Angliában, Skóciában és Walesben az út menti nagyjából 2579 négyzetkilométer terület 27%-án kaszálnak és vágnak füvet rendszeren. A maradék terület 41%-a mező, 19%-a fás terület, 11%-a pedig bozótos, cserjés - írta meg az Infostart a The Guardian információi alapján. A tanulmány szerint ezeket "multifunkciós zöld területekként" lehetne hasznosítani, különösen azokon a sűrűn lakott régiókban, ahol probléma a földterület szűkössége.

Ben Phillips, a kutatás vezetője a brit lapnak nyilatkozva azt emelte ki, hogy a rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros. A Guardian által idézett becslés szerint az Egyesült Királyságban a vadvirágos rétek 97%-a tűnt el az 1930-as évek óta.

Ahogy azt korábbi kutatások is megerősítik, évi egyszeri vagy kétszeri fűnyírás mellett ezek a területek a vadvirágok és a beporzó rovarok számára ideális élőhellyé válnak, és a sűrűbb növényzet más állatfajoknak is kedvező körülményeket teremt. Lenne további lehetőség - a forgalom és a növényzet-állatvilág figyelembevételével - további fásításokra is.

A The Guardiannek nyilatkozó botanikus szakértő szerint ha az összes út menti területet megfelelő módon átalakítanák, nagyjából 420 milliárddal több virág lehetne az Egyesült Királyságban, ennek pedig már a biodiverzitásra is jelentős hatása lenne - részben magukkal az új életterekkel, részben a beporzó méhek elterjedésének elősegítésével.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?