Fontos változások élesedtek a tejpiaci jelentéstétellel kapcsolatban: itt a rendelet

Fontos változások élesedtek a tejpiaci jelentéstétellel kapcsolatban: itt a rendelet

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérelmére elrendelte a tejpiaci jelentéstételi kötelezettség meghosszabbítását 2023. február 28-ig. Bár a kötelezettség a szaktárca rendeletének megfelelően kitolódott, a jelentéstételre kötelezettek köre és a jelentési határidő változatlan maradt. Módosult viszont a megküldendő jelentésben szereplő termékek köre.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendelet 2020. február 28-án hatályát vesztette - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ugyanakkor az Agrárminisztérium a Tej Terméktanács kérelmére a 4/2020 (II. 28.) AM rendelettel (továbbiakban: rendelet) elrendelte a piaci jelentéstételi kötelezettség 2023. február 28-ig történő meghosszabbítását.

A jelentéstételi kötelezettek köre és a jelentési határidő változatlan, a NÉBIH részére a rendelet 2.§ (1) bekezdése szerint megküldendő jelentésben szereplő termékek körében ugyanakkor van változás, a feldolgozás során vagy bérmunkában előállított termékekkel kapcsolatos jelentésbe bekerült a hagyományos rögös túró kategória, a kereskedelemmel kapcsolatos jelentésbe pedig rögös túró és a 1,5% zsírtartalmú UHT tej. További változás, hogy a piaci folyamatoknak leginkább kitett termékek (1,5% zsírtartalmú UHT tej és trappista sajt) esetében a mennyiségi adatokon túl a súlyozott havi átlag fogyasztói árat is meg kell adni. Az ár mindkét termékkör esetében a speciális (bio, laktózmentes stb) termékek nélküli, belföldön értékesített mennyiséggel súlyozott, ÁFÁ-t is tartalmazó bruttó fogyasztói ár.

A rendelet szerinti új struktúrát a 2020. április hónapban leadott jelentésekben kell először alkalmazni. A jelentésekben alkalmazott termék kategóriákkal és egyéb fogalmakkal kapcsolatos részletes információkat a Tej Terméktanács honlapján (https://tejtermek.hu/cikkek/piaci-jelentestetel) található a kitöltési útmutató tartalmazza. A bérgyártásban előállított termékek esetén továbbra is érvényes, hogy arról a jelentést az előállítást megrendelő félnek kell benyújtani az előállítói adatlapon.

A Nébih-hez benyújtandó jelentéssel kapcsolatos egyéb tudnivalók:

1. A tejpiaci jelentéssel kapcsolatos aktuális információk minden esetben megtalálhatók a https://portal.nebih.gov.hu/-/tejpiaci-jelentes honlapon. Kérem, rendszeresen kísérje figyelemmel a jelentéssel kapcsolatos információkat.

2. A tejpiaci jelentés sablonjaként kizárólag a https://portal.nebih.gov.hu/-/tejpiaci-jelentes honlapon található sablonok használandók. Kérjük ellenőrizze, hogy jó sablont használ-e!

3. Jelentését kizárólag e-mail-ben, kizárólag excel-formátumban kell eljuttatnia a tejpiacijelentes@nebih.gov.hu címre.

4. Kérdését lehetőleg írásban tegye fel a tejpiacijelentes@nebih.gov.hu címen, igyekszünk rövid határidővel válaszolni. Telefonon nem adunk jelentéstételi kötelezettségre, mentességre, határidőtől való eltérésre vonatkozó információkat, azt elsősorban kisebb technikai problémák megoldására tartjuk fent!

5. Kérjük a jelentések határidejét minden esetben tartsa be! A késve érkezett bejelentéseket nem minden esetben tudjuk figyelembe venni.

6. Amennyiben téves adatot adott meg, és korrigálni szeretné, a jelentéstétel határidején belül bármikor megteheti. A legutolsó jelentést vesszük alapul.

7. Amennyiben a jelentése hibás, megadott elérhetőségén értesítjük.

8. A tejpiaci jelentés sablonjában módosítást nem szabad végezni: azaz oda sem sort, sem oszlopot, sem munkalapot beszúrni, vagy onnan kitörölni nem szabad, továbbá a tejpiaci jelentés sablonjában sem cellát, sem munkalapot nem szabad átnevezni. 

9. Amennyiben a jelentéskötelezett több telephellyel is rendelkezik. elegendő egy jelentést benyújtania, amelyben az összes telephely tejpiaci adatait összesítve jeleníti meg. Ez esetben a jelentésben a központi telephely adatait kell feltüntetni és az e-mailben meg kell jeleníteni a többi telephely címét és engedélyeit.

10. Kisereskedők tekintetében:

a. Késztemék - 1 munkalap: az adott negyedév első hónapja (január, április stb.)
b. Késztemék - 2 munkalap: az adott negyedév második hónapja (február, május stb.)
c. Késztemék - 3 munkalap: az adott negyedév harmadik hónapja (március, június stb.)
d. Minden negyedévben új táblázatot kell kezdeni.

11. Nagykereskedők tekintetében: 

a. Késztermék munkalap: az adott hónap adatait kell feltüntetni

12. Feldolgozók tekintetében: 

a. Késztemék munkalap: az adott hónap adatait kell feltüntetni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!