Ez még a tudósokat is megdöbbentette: kihaltnak hitt virágot találtak a magyar földben

agrarszektor.hu
Győr-Moson-Sopron megyében olyan ritka orchideafélét találtak a kutatók, amiről azt hitték már hosszú évek óta kipusztult. Az őszi füzértekerccsel utoljára 1934-ben találkoztak a Kisalföldön, akkor Ujmajoron fordult elő.

Az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) ritka, nyár végén, kora ősszel virágzó orchideaféle. Magyarországon elsősorban a Zalai-dombságban, a Balaton-felvidéken és a Mezőföldön ismertek előfordulásai. A Kisalföldön ugyanakkor 1934 óta kihaltnak hitték, akkor Győrszentiván mellett, Ujmajoron találtak belőle néhány példányt.


Idén azonban Schmidt Dávid botanikus, az orchideaféle egy új állományát találta meg Répceszemere mellett - írja a Fertő-Hanság Nemzeti Parkra hivatkozva az Infostart. A Fertő-Hanság Nemzeti Park botanikusai részletesen felmérték a lelőhelyet és a mintegy 5 hektáros területen 216 példányt találtak, amely országos szinten is kiemelkedő nagyságú állományt takar. A következő napokban a környező legelőket is ellenőrzik, mert könnyen meglehet, hogy máshol is megtelepedett a faj.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 10. 11:02