Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: brutálisan elszálltak a gabonaárak

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelői átlagárak idén átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat Magyarországon, ami azt jelenti, hogy drágulás figyelhető meg. A leglátványosabb emelkedés a növénytermesztésben figyelhető meg, ahol a búza több mint 20 százalékkal drágult. A hazai árakat nagyban befolyásolják a nemzetközi tendenciák, ez alapján pedig számottevő és tartós áremelkedés várható nemcsak a kukorica, de az olajos növények esetében is.

A KSH legutóbbi közleménye szerint a mezőgazdasági termelői átlagárak idén átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, magyarán drágulás figyelhető meg Magyarországon - mondta az Inforádiónak Tóth Péter agrárszakértő. Leginkább növénytermesztésben lényeges az emelkedés, a búza esetében ugyanis több mint 20 százalékos drágulás figyelhető meg. Az állati termékek árai ezzel szemben nagyjából stagnálnak a tavalyiakhoz képest. 

A nemzetközi tendenciák, így a tengerentúli, vagy a nyugat-európai piacon kialakuló árak nagyban befolyásolják a Magyarországon tapasztalható árakat és folyamatokat - hangsúlyozta a szakértő. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) becslései szerint különösen a kukorica területén, számottevő, és várhatóan tartós áremelkedést eredményezhet, hogy jelentős visszaesés volt tapasztalható az időjárás miatt a növény termesztésében. Ez az egész világ kukoricatermesztésére, és annak áraira is meghatározó lesz majd ugyanakkor az olajos növények esetében is hasonló előrejelzésekre lehet számítani - tette hozzá. 

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarország keleti szomszédai, Oroszország és Ukrajna, milyen nagy mértéken befolyásolják a gabonapiacokat - emelte ki Tóth Péter. Korábban nem nagyon kellett velük számolni, mert nettó importőröknek számítottak, mára azonban kimagaslóan nettó exportőrökké léptek elő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?