Nyomulnak a csehek Magyaroszágon - Babis a legnagyobb, de vannak még jó páran

agrarszektor.hu
Andrej Babis agrár-élelmiszeripari cégei egymagukban 160 milliárd forintos árbevételt értek el tavaly Magyarországon, és ezzel a cseh hátterű nagy cégek összárbevételének 40 százalékát adták. Nemcsak ő nyomul azonban Magyarországon. Csehek állnak a Budapesti Erőmű Zrt. vagy a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. mögött is.

Egyre látványosanbb a cseh üzletemberek előretörése Magyarországon - írja g7.hu. Az itteni cseh cégek leginkább a mezőgazdaságban, az energetikában és az építőiparban jelentősek. Az öt leggazdagabb csehből négynek fontos érdekeltségei vannak nálunk. A mi szempontunkból most az agrárium a leglényegesebb, ezért ezt emeljük ki. A 10 legnagyobb cseh érdekeltségű cég összárbevétele 400 milliárdra rúg, ennek 40 százalékát Andrej Babis cseh milliárdos agrár-élelmiszeripari vállalkozásai adják:

  • IKR Agrár Kft. - 93 mrd Ft
  • Nt Élelmiszertermelő Kft. - 38 mrd Ft
  • Agrotec Kft. - 21 mrd Ft
  • Ceres Zrt. - 7,5 mrd Ft

Valamennyi említett cég Babis Agrofert holdingjába tartozik, melynek hazája és Magyarország mellett Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is jelentős érdekeltségei vannak, portfóliója több mint 250 cégből áll. Babis nemcsak üzletember, hanem egyben Csehország miniszterelnöke is. Vagyonát 3,5 milliárd dollárra becsli a Forbes (ami 3,5-szerese Csányi vagy Mészáros Lőrinc vagyonának), ezzel a második leggazdagabb cseh.

Mint arról korábban beszámoltunk: az Európai Bizottság ellenőrei az idei év elején megtartott vizsgálataiknál megállapították, hogy Babisnak továbbra is befolyása van a holdingra, befolyásolni tudja az uniós támogatások elosztását, ezért összeférhetetlenség van politikai és vállalkozói tevékenysége között.  Csehországnak az Európai Bizottság könyvvizsgáló jelentésére szeptember 21-ig kell hivatalosan válaszolnia. Amennyiben beigazolódnának a könyvvizsgáló jelentésben megfogalmazott kifogások, a cseheknek mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetniük az Európai Uniónak. Ezt a támogatási összeget az elmúlt években az Agrofert cégei vették fel. Andrej Babis a bírálatokat elutasította, s azt állítja, Csehországnak semmit sem kell majd visszafizetnie az EU-nak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A g7.hu összeállítása az egyéb cseh érdekeltségekkel is foglalkozik, kitérve arra, hogy a cseh térhódítás az importszerkezetünkben is érezhető nyomot hagy: nemcsak az itteni cseh hátterű cégek árbevétele nő, hanem a Csehországból érkező áruk mennyisége is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?