A cseh miniszterelnök babrálhatott az uniós agrártámogatásokkal, belebukhat

agrarszektor.hu
Andrej Babis valószínűleg visszaélt a hatalmával, emiatt legalább százezren tüntettek ellene. Az emberek dühét az váltotta ki, hogy durván beleavatkozott a nyomozásba is. A cseh milliárdosnak Magyarországon is jelentős agrárérdekeltségei vannak, sőt, akár továbbiakat is szerezhet.

Az Európai Bizottság múlt hét végén nyilvánosságra került jelentése szerint a miniszterlenök volt cégének, az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori vállalatára, kormányfőként pedig befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását - írta a Hirado.hu. Magyarul: korrupció történhetett, a miniszterelnök valószínűleg visszaélt a hatalmával.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az ügyet a Transparency International civil szervezet és az ellenzéki Cseh Kalózok párt vitte az Európai Unió elé; az Európai Bizottság szerint, amennyiben bebizonyosodnának a könyvvizsgálói jelentésben foglaltak, Csehországnak mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak. Ennyit kapott az Andrej Babis tulajdonában lévő Agrofert holding cégei.

Százezrek Prága fővárosában (Fotó: MTI/AP)

A csehek indulatát az váltotta ki, hogy Babis megpróbálta a nyomozást hátráltatni: a rendőrség vádemelést helyezett kilátásba az ügyben, erre a miniszterelnök leváltotta az igazságügyi minisztert, és egy megbízhatóbb káderét, Marie Bene¹ovát ültette a helyére. Babis szerint az Európai Bizottság semmiféle bizonyítékot nem mutatott fel arra nézve, hogy kormányfőként befolyásolná az európai pénzek szétosztását. 

"Bolond is lennék, ha ezt tenném" 

- jegyezte meg a kormányfő. A miniszterelnök beszédében többször élesen bírálta az ügy kirobbantóit is. Az ügy miatt több százezren tüntettek kedden Prágában; a közszolgálati hírtelevízió által is egyenes adásban közvetített kormányellenes megmozdulás egyike volt az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetéseknek - írta a 444.

Andrej Babis nemcsak cseh kormányfő, de miliárdos vagyonnal rendelkező üzletember is, akinek az Agroferten keresztül jelentős magyarországi érdekeltéségei vannak. Az üzletember vagyonát a Forbes tavaly mintegy 937 milliárd forintnak megfelelő összegre becsülte, amivel csak az ország második leggazdagabbjának számított. Az első helyezett - Petr Kellner, a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa - ennél négyszer nagyobb vagyonnal rendelkezett. Babisé a a szlovákiai Duslo műttrágyagyár, Magyarországon pedig az agrárintegrátor IKR Agrár Kft., illetve a mezőgép-forgalmazással foglalkozó Agrotec Kft, továbbá van egy napraforgóolaj-gyára is Kiskunfélegyházán (NT Kft.).

Mint arról írtunk, hatalmas mértékben erősítené Babis magyarországi üzleti pozícióit, ha jelenlegi érdekeltségei mellé a Nitrogénműveket is meg tudná szerezni. A hazai műtrágyagyár tulajdoniosa, Bige László ellen ugyanis vádat emeltek, pozíciói meggyengültek. Egyes hírek szerint a cseh üzletember érdeklődésére utalhat, hogy a Nitrogénművek tavaly kibocsátott, 200 millió dolláros vállalati kötvényének jelentős részét a Babis-érdekkör vásárolhatta meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?