Döbbenetes kutatás látott napvilágot: nem az állatok vannak a legnagyobb veszélyben a Földön

agrarszektor.hu
Több mint 570 vadon élő növényfaj halt ki az elmúlt 250 évben a világon, ez a szám pedig kétszer akkora, mint az ebben az időben kihalt összes madár, emlős és kétéltű fajok száma összeadva. A kihalt fajok között van például az értékes olajáért kipusztított chilei szantálfa, valamint a Szent Heléna olajfa is. Öröm az ürömben, hogy kiderült, hogy van pár olyan korábban kihaltnak hitt faj is, amelyik még él.

Egy frissen megjelent kutatás szerint összesen 571 vadon élő növényfaj halt ki az elmúlt 250 évben - írja a BBC-re hivatkozva a 444.hu. Ez a szám nagyon magasnak számít, kétszer akkora ugyanis, mint az ebben az időben kihalt összes madár, emlős és kétéltű fajok száma összeadva. A kutatók szerint a növényi kihalás jelenleg ötszázszor gyorsabban zajlik, mint amit amúgy természetes körülmények között várni lehetne. A most készített kutatás volt egyébként az első, amely számba vette, hogy milyen növények haltak már ki, illetve hogy milyen gyorsan történik mindez. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Érdekesség, hogy az emberek többsége ugyan meg tud nevezni egy-egy kihalt emlőst vagy madarat, viszont nagyon kevesen vannak olyanok, akik fel tudnának sorolni akár egyetlen olyan növényt is, amely a közelmúltban tűnt el a Föld színéről. A kihalt fajok között van például a chilei szantálfa, melyet értékes olajaiért vágtak ki az emberek, a felszín alatt élő, különleges Thismia americana, illetve a Szent Heléna olajfa. A sok rossz hír között akadt azért némi örömhír is, hiszen kiderült, hogy van pár olyan korábban kihaltnak hitt faj, amely még él, mint például a chilei sáfrány. A növényi kihalás mértéke azért is aggasztja a kutatókat, mivel az élővilág összes többi szereplője nagyban támaszkodik a növényekre élete során, azaz a növények kihalása minden faj számára, így az emberek számára is rossz hír. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?