2024. július 22. hétfő Magdolna
Valami nagyon furcsa dolog történik a folyókkal Amerikában

Valami nagyon furcsa dolog történik a folyókkal Amerikában

agrarszektor.hu
Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok nagyobb folyói fokozatosan sárgultak, illetve zöldültek be - írja a Live Science. A szakértők 235 ezer műholdas felvételt vizsgáltak, melyeket 1984 és 2018 között gyűjtöttek be a NASA és az Egyesült Államok Geológiai Intézetének Landsat programjában. Az adatok alapján a kutatók egy interaktív térképet is készítettek, ugyanakkor szerintük további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderítsék, a folyók színe mennyit árul el a helyi élővilág állapotáról.

John Gardner, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa szerint a legtöbb folyó fokozatosan színeződött el, a változás pedig emberi szemmel nem érzékelhető - írja a 24.hu. Mint mondta, a leggyorsabban átalakuló vizeknél okolható a legnagyobb eséllyel az ember az elszíneződésért.

A folyók színe a vízben lévő üledék, alga, szennyeződés és oldott szerves anyag mennyiségétől függően nagyon változatos lehet. Nagy általánosságban megállapítható, hogy a több alga vagy a kevesebb üledék zöldre, míg a sok üledék sárgára színezi a folyókat.

A vizsgált vizek több mint 55 százalékának színe idővel átalakult, egyértelmű trendet viszont nem figyeltek meg. Északon és nyugaton a folyók zöldebbé, míg keleten sárgábbá váltak. Gardner szerint az adott folyótól függ, hogy a jelenség aggasztónak mondható-e. Az átalakulások hátterében sok esetben természetes tényezők állnak, az elszíneződés pedig nem feltétlenül tartós.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26