A táblák felén még nem végezték el a kalászvédelmet - Most mi lesz?

Agrárszektor
Sajnos nincs olyan szer, amelyik képes lenne megfékezni az egyszer már elszabadult, rendkívül agresszív fuzáriumgombát. A védekezés ezért megelőző jellegű, a virágzás elején kell elvégezni. Paradox módon éppen a tavaszi aszály segíthet most, az esők idején: a búza két héttel fejletlenebb, mint máskor. A déli országrész sajnos így is kicsúszott az optimális védekezési időből. A helyzet máshol is rizikós: még két hétig esős marad az idő.

Amennyire kívántuk az esőt, annyira könyörgünk most, hogy álljon már el. A gazdák egyfolytában azt lesik, hogy mikor tart annyi szünetet az égi "áldás", hogy végre elvégezhessék a kapásokban a gyomirtást és a kalászvédelmet a búzában. Az elmúlt két hétben csak 1-2 nap akadt, amikor ezt megtehették, jellemzően hétvégén. Pihenőnap ide vagy oda, a gépek meg is indultak, így is sokan késésben vannak a védekezéssel. Paradox módon éppen a tavaszi aszály segíthet most, az esők idején:

a búza két héttel fejletlenebb, mint máskor, ami azt jelenti, hogy még a virágzás első felében el lehet kapni a fuzáriumgombát.

Az északi országrészben pedig egyébként is később kalászol, nem csoda, ha itt végeztek a legkisebb arányban a permetezéssel.Nincs 20 százalékos az elvégzett munka aránya Borsodban - állítja a megkérdezett szaktanácsadó. Akik elvégezték a kezelést, azok talán

túl korán is mentek a táblákra, mivel a védekezést össze akarták kötni a vetésfehérítő elleni rovarirtással, az pedig idén jóval hamarabb és nagyobb tömegben érkezett.

 "Csak a héten kalászolt ki a búza, viszont permetezni csak vasárnap tudtunk. Nem volt mit tenni, menni kellett..." A szaktanácsadó úgy gondolja, az ittenieknek még lesz alkalmuk egy jól időzített kalászvédelemre, sokkal jobban bántja, hogy ősszel nagyon meggyötörték a vírusfertőzések a búzát.

 Egyre inkább divatba jönnek a nagy termőképességű, korán elvetendő fajták, hibridek, de ezeket nagyon elkapta a törpülés vírus. "Óriási volt a rovarnyomás az őszi szárazságban, a repcét is négyszer kellett lepermeteznünk. Elemükben voltak a vírusvektorok is. Mindkét kultúrát intenzíven neveljük, de idén egyik sem lesz jó, pedig folyékony nitrogént is kaptak a szárazságban. A búza itt 6 tonna szokott lenni, most 4,5 tonna lesz, a repcéből 4 tonna a normális termés, most 2,5 tonna lesz.  Előbbire 240 ezret, utóbbira 340 ezret költünk egy hektáron. Ilyen hozamokkal egyik sem lesz nyereséges." A szaktanácsadó szerint azok, akik végeztek alapgyomirtást napraforgóban, most sem panaszkodhatnak, a többiek persze küzdenek a gyomokkal. A kukoricában leginkább a hiányzó hőösszeg látszik meg a fejletlen állományon.

Az ország középső és nyugati részében 50-60 százalékban sikerült befejezni a kalászfuzáriózis elleni védekezést. "A virágzás elején kellene védekezni, de a korábban érő fajtáknál nem tudom, hogy ez mindenkinek sikerül-e. Itt csak az éjjel 60 mm esőt kaptunk, miközben meleg az idő. A kisparcellás kíséreteink alapján

Ilyen fertőzési nyomás mellett csak 5-7 napig 70-80 százalékos hatékonysággal védenek a legjobb, 20 ezer forintos készítmények is. Szerintem mennyiségre jó lesz, minőségre nudli az idei termés"

- összegez egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakember. Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is csak a gazdák fele tudott eddig permetezni. "Már nem lesz tökéletes a szer hatása, de akkor is meg kell próbálni megvédeni a terményt. Amíg a zászlóslevél és a kalász zöld, van remény. Csak ne egyik pillantról a másikra jöjjön egy 36 fokos, rekkenő meleg" - hangzik el. A nyugati országszélen az itt szokványosnak számító viharoktól is nagyon tartanak: más sem hiányzik, mint hogy a védtelen, nedves kalász a földre feküdve bedunsztolódjon.


Az ország déli részén, Bács-Kiskun megyében is csak abban bíznak, hogy még haragoszöld az állomány, még felvenné a szert - csak álljon már el az eső. A készítmények kuratív (gyógyító) erejében is sokan bíznak, pedig a fuzáriumok ennél keményebb ellenfelek. De pillanatnyilag az egész országban egészségesek az állományok, ez a gazdák kisebbik részét el is altatja. A többség azonban tapasztalatból tudja: hátravan még a feketeleves!

Ez a kereskedők éve lesz" - keseredik el az egyik szakember. "Most minden azon múlik, hogy átvételkor hol húzzák meg az eltűrt toxinszintet."

Máris elhangzottak az első árajánlatok: 46-48 ezerről indulhat a búza tonnánkénti ára - ez hasonló a tavalyihoz. A további áralakulásra azonban rossz hatással lesz, hogy idén Nyugat-Európa szép termésre számít. Bőség idején pedig nagyon szétnyílik az olló a takarmány- és az étkezési búza ára között. Utóbbiból a várhatóan magas toxinszintek miatt idén könnyű lesz takarmánybúzát "csinálni". 2019 nem a búza éve lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!