Több megyében is óriási a szárazság

agrarszektor.hu
A héten folytatódik a kora nyári idő sok napsütéssel, 30 fok körüli csúcsértékkel, a nedves levegő azonban átmenetileg kiszorul Magyarország térségéből. Így a hét közepén a záporok és a zivatarok esélye jelentősen csökken, a hét vége felé ugyanakkor ismét előfordulhat majd csapadék. A keleties áramlással érkező száraz levegő miatt, elsősorban a hét közepén már légköri aszályra is számítani kell. Az ország középső részén ugyanakkor nagyon rossz a helyzet, és van ahol az elmúlt két hónapban 30 milliméter eső sem esett.

A mezőgazdaság számára, a vegetációs időszak ezen részén a legkritikusabb meteorológiai elem a csapadék szokott lenni. Habár az elmúlt 8-10 nap során az ország jelentős részén hullott számottevő csapadék, és a mennyisége sokfelé meghaladta a 10-15 millimétert, Magyarország döntő részén még mindig hiány mutatkozik. Helyenként felhőszakadás is előfordult az utóbb napokban, akár 50 millimétert is meghaladó csapadékösszeggel, egyes területek azonban szinte teljesen kimaradtak. A legrosszabb a helyzet az ország középső sávjában, különösen Fejér és Tolna megye térségében, ahol az elmúlt két hónap során helyenként 30 milliméter eső sem esett. A két megye térségében kritikus a szárazság, ezeken a területeken hatalmas szükség lenne csapadékra - írja a met.hu.

Az ilyenkor megszokottnál jóval fejlettebb a vegetáció, és a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben. Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza a virágzás vége felé, a kukorica 5-7 leveles, illetve 1 szárcsomós, a napraforgó pedig 6-8 leveles, és a szárnövekedés fenológiai állapotában van többnyire, emellett pedig zajlik a szőlő virágzása is. Az elmúlt időszak csapadékának hatására az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is.

Folytatódik a nyári idő a héten, és a hőmérséklet is alig változik majd. A hét közepén csak néhol, a hét második felében már valamivel több helyen várhatók záporok, zivatarok. Területi átlagban a vasárnap estig várható összcsapadék jellemzően 5 milliméter alatt marad, inkább csak nyugaton és délen van esély ettől többre. A csapadék záporos jellege miatt nagy területi különbségek alakulnak majd ki, míg egyes körzetek szinte teljesen ki is maradhatnak a csapadékból, lesz olyan terület, ahol felhőszakadás is előfordulhat. A meleg időben nagyon erős lesz a párolgás, így a héten a nedvesség fogyására kell számítani a talajban. Napközben többfelé megélénkül majd a keleties szél, zivatarok környezetében azonban átmenetileg viharossá fokozódik a légmozgás. A levegő nedvességtartalma napközben mindenhol 50 százalék alá csökken, így ezekben az időszakokban egyes növényeken átmeneti levélhervadás valószínű.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02