2024. május 25. szombat Orbán
Ezt jó, ha minden gazda tudja: itt a friss előrejelzés, ez vár a földekre a héten

Ezt jó, ha minden gazda tudja: itt a friss előrejelzés, ez vár a földekre a héten

agrarszektor.hu
A május közepi eső után most meleg, de nem forró, többnyire napos idő köszöntött az őszi vetésekre Magyarországon. Így ahol sikerült a sok csapadék miatt felszaporodott kórokozókat visszaszorítani a virágzás, magképződés időszakában, ott szépen tudnak fejlődni az állományok. A héten folytatódik a kora nyári idő, és csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani, nagyobb eső a következő napokban nem várható. 

Minden nap volt valahol csapadék hazánkban az előző héten, de kedd és szerda kivételével, amikor sokfelé voltak záporok és zivatarok is, csak elszórtan esett. Az északi és a délkeleti országrészben többfelé 10-20 mm is hullott, néhol károkozó jéggel és viharos erejű széllel járó felhőszakadások is előfordultak 20-60 mm csapadékkal. Nagy területen azonban alig vagy semmi nem esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege többfelé 20-60 mm-rel is meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket, viszont a Felső-Tisza vidékén és Szolnok térségében 10-30 mm-rel elmarad attól. A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen sokat száradt az elmúlt héten, a felhőszakadások által érintett területeken azonban foltokban áll a víz a földeken. A Felső-Tisza vidékén már a kritikusnak számító 40% alá csökkent a növények által hasznosítható víztartalom - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai elemzéséből.

Jó állapotban vannak az őszi vetések, az őszi búza a virágzás, a repce pedig a magképződés fenológiai fázisában jár. Kritikus időszak a mostani, a növényeknek ugyanis ilyenkor van a legnagyobb szüksége a bőséges nedvességellátásra, és idén országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, sőt, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, a túl nagy meleg nem lenne ideális, mert lerövidülne ez a fenológiai fázis, ami termésveszteséget okokzna. Ugyanakkor a sűrű állományokban a május közepi tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik, de a gyomok számára is kedvezőek a körülmények. A múlt héten már Miskolc térségében is megkezdődött az akác virágzása, de ebben a térségben idén nagyon kevés a virág a fákon.

Marad a nagyrészt napos, kora nyári időjárás a héten is, záporok, zivatarok péntekig elszórtan fordulhatnak elő, majd szombaton észak felől szárazabb levegő érkezik fölénk. Az intenzívebb záporokkal érintett területeken nagyobb csapadékmennyiség is lehullhat (erre a déli területen van nagyobb esély), de nagy területek akár teljesen kimaradhatnak az esőből. Tartós, országos csapadék nem valószínű, így összességében a legtöbb helyen tovább szárad talaj. Hosszabb ideig tartó levélnedvesség és magas pártartalom nem valószínű, a növényvédelmi munkákat viszont napközben sokfelé zavarja majd élénk szél. A hőmérséklet péntekig lassan emelkedik, akkor 25-30 fokos csúcsértékek várhatók, majd szombaton pár fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Igen erős lesz az UV sugárzás.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?